Sport

Sista uppdraget: Ta Sverige till OS

Generationsväxlingen på spelarsidan påbörjades under EM i vintras.Snart kliver Staffan Olsson själv av jobbet som förbundskapten.– Jag känner ingen extra stress över detta utan det har jag vetat om ett tag, säger 52-åringen inför OS-kvalet.

Staffan Olsson tog 2008 över handbollslandslaget tillsammans med Ola Lindgren (var tidigare assisterande förbundskapten). Sedan dess har duon gjort nio mästerskap och höjdpunkten är OS-silvret i London 2012. Åtminstone för Olsson är epoken snart över – även om kontraktet egentligen löper ut sommaren 2017.

– Skulle vi inte ta oss till OS tar mitt kontrakt slut efter det här OS-kvalet. Det är bestämt så.

Assisterande i PSG

Den gamle storspelaren går dock inte runt och tänker på att allt kan ta slut redan efter helgens OS-kval i Malmö Arena.

– Hade vi inte fått OS-kvalplatsen i EM hade det varit slut där. Jag kände inför EM att jag vet om förutsättningar och jag jobbar jättegärna kvar fram till OS med landslaget, säger han under landslagets samling på Ystads Saltsjöbad.

Likt Lindgren – framgångsrik klubbtränare för Kristianstad – har Olsson sedan i höstas även verkat som klubblagstränare. I september blev han assisterande tränare i storklubben Paris Saint-Germain. Huvudtränare är Noka Serdarusic, som tränade Olsson under de framgångsrika åren i tyska Kiel.

– Tiden i PSG har varit rolig, men stressig. Det var mitt i en säsong och rätt in i matcher. Det har varit mycket nytt, säger Staffan Olsson.

– Det är en liten omställning för mig eftersom jag bara, om man får säga bara, har varit förbundskapten ett antal år.

Det är inte enbart inom fotbollen som de qatariska ägarna till PSG lyfter in stora pengar. Även inom handbollen görs en storsatsning.

– De är väl inte lika frikostiga på handbollssidan som på fotbollssidan. Men de är väldigt ödmjuka inför uppgiften – de är absolut medvetna om att det inte bara är att köpa ihop ett lag så löser sig allting, säger Olsson.

Sverige inleder helgens OS-kval på fredag mot Iran. Sedan väntar Slovenien på lördagen och Spanien på söndagen. De två bästa lagen får spela OS-turneringen i Rio de Janeiro till sommaren.

– Det kommer bli jäkligt, jäkligt tufft. Vi ska absolut inte underskatta Iran, men det känns som att det framför allt blir en tuff batalj med Slovenien och Spanien.

"Oerhört viktigt för Sverige"

När Sverige blev åtta i EM i Polen i vintras fick fem spelare göra mästerskapsdebut.

– Man pratar mycket om generationsskifte, men det ges inte så många träningsmatchtillfällen för det. Det är antingen kval eller mästerskap som gäller. Då bestämde jag och Ola oss för att vi kör på det i EM, säger Olsson.

När han blickar bakåt hade Olsson gärna sett att bredden på toppen hade varit lite större. Nu börjar dock Sverige närma sig det scenariot.

– Konkurrensen om platserna har blivit tuffare – det tror jag blir oerhört viktigt för Sverige om man tittar lite framåt, säger Staffan Olsson.

Läs också