Sport Sport-topp

Sivertsson slutar – Thomsen ersätter

Thomas Sivertsson sparkas som förbundskapten för landslaget. Arkivbild.
Thomas Sivertsson sparkas som förbundskapten för landslaget. Arkivbild.

Thomas Sivertsson får sparken som förbundskapten för damlandslaget i handboll.I stället kommer Helle Thomsen att leda laget under OS-kvalet i mars.– Vi vill ge laget bästa möjliga förutsättningar, säger landslagschefen Lasse Tjernberg till TT.

Det är svenska handbollsförbundet som har valt att säga upp kontraktet med Thomas Sivertsson, som egentligen sträckte sig över hemma-EM i december i år.

I kontraktet fanns en klausul som gav båda parter möjlighet att säga upp kontraktet senast den 21 januari, något som Svenska handbollsförbundet nu har valt att göra.

– 2016 är ett jätteviktigt år för svensk handboll, och damerna inte minst, som slutar med EM på hemmaplan och förhoppningsvis med ett OS i sommar. Det finns kompetens i laget men vi behöver kompetens som kan krama ut det som behövs, säger Lasse Tjernberg.

"I goda händer"

Sivertsson tog över som förbundskapten tillsammans med Helle Thomsen efter Torbjörn Klingvall 2014, efter att ha funnits med i ledarstaben sedan 2011. I somras valde Thomsen plötsligt att hoppa av uppdraget, och Sivertsson fortsatte ensam.

På VM i Danmark i december slutade Sverige nia, och efter mästerskapet riktade flera tongivande spelare kritik mot Sivertssons ledarskap.

– Det är klart att vi lyssnar på spelarna och men vi har egna ögon att se med. Vi har haft vår utvärdering efter VM, och det är ett antal duktiga kompetenta människor som har vägt samman och kommit fram till det här, säger Tjernberg.

Någon permanent ersättare till Sivertsson är inte klar, men Helle Thomsen kommer att göra comeback och leda laget under OS-kvalet i Ryssland i mars.

– Hon känner laget och laget känner henne. Vi tycker att Helle är en väldigt kompetent coach. Det är bråttom med att få ihop det inför OS-kvalet för det är snart. Nu vet vi att laget är i goda händer, säger Tjernberg.

Helle Thomsen är även tränare för Midtjylland i den danska ligan, och har inte hunnit fundera över om hon skulle vara intresserad av att gå tillbaka som svensk förbundskapten permanent.

Andra i rad

– Det har gått snabbt det här. Det blir ju speciellt, jag hade ett bra samarbete med Thomas och man känner självklart med en kollega som får sluta. Men de ringde och frågade om jag kunde hjälpa till med OS-kvalet och då tog jag ett snabbt beslut och sade ja, säger hon.

– Jag har bara sagt ja till det här. Om jag får frågan så får jag tänka igenom det då.

Thomas Sivertsson blir den andra förbundskaptenen i rad som får sluta i förtid. Företrädaren Torbjörn Klingvall valde att sluta efter kritik från spelarna.

– Man hoppas alltid att man fattar rätt beslut. De förbundskaptener vi har haft är fantastiskt kompetenta, sedan har det av olika skäl inte fungerat. Den här gången hoppas vi att det blir långvarigt och att det hamnar rätt, säger Lasse Tjernberg.

TT: Kommer ni att lyssna mer på spelarnas åsikter i den här rekryteringen?

– Nej, vi kommer att ha samma process.