Sport

Självmål förstörde för Djurgården

Luleås Jacob Lagacé.
Luleås Jacob Lagacé.

Djurgården var på väg att besegra Luleå och skruva upp spänningen i SHL-thrillern ännu ett snäpp.Då kom säsongens dråpligaste självmål på Hovet.Jonathan Granström vallade in kvitteringen via två hemmaskridskor och i straffläggningen bokfördes Peter Cehlarik för norrbottningarnas avgörande mål, 2–1.

Djurgården ledde med 1–0 mot Luleå och spelade i numerärt överläge med två minuter kvar.

Det var öppen gata mot en tajtare kamp om hemmaplansfördel i slutspelet.

Då erövrade Luleås Jonathan Granström pucken i anfallszon, slog en passning bakåt i banan och såg gummitrissan studsa på skridskoskenorna på Marcus Högström och Mikko Lehtonen, båda klädda i blått, innan den lade sig till rätta bakom målvakten Mantas Armalis.

När Peter Cehlarik och Johan Harju sedan gjorde mål på sina straffar utökade Luleå försprånget till Djurgården till sex poäng, med fyra matcher kvar.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Pucken studsade taskigt. Det känns surt. Vi hade tre poäng och sjabblade bort det, sade Djurgårdens 1–0-skytt Robin Alvarez.

Fysiskt och grinigt

Matchen hade slutspelskaraktär.

Det var tacklingar på allt som rörde sig i motståndarnas färger, gurgel efter i stort sett varje avblåsning.

Första perioden var inledningsvis jämn, men ett intensivt Djurgården tog över efter hand.

Robin Alvarez satte 1–0 efter 18.15. Han gav sig av på en egen hand och turen runt buren slutade med att pucken studsade i mål bakom Joel Lassinantti, via Luleåbacken Christian Jaros skridsko.

– Det är en grej som vi har pratat om. Om jag inte kan skjuta själv ska jag slå pucken mot bortre. Deras back måste hålla bort våra spelare och då studsar den på honom, sade målskytten.

"Sänker tempot"

Luleå drog på sig massor av utvisningar. I tredje perioden satte Christian Jaros en tackling i ryggen på Marcus Sörensen, som var på väg att byta, och visades av isen. Djurgården fick fem minuter i numerärt överläge men förmådde inte avgöra matchen.

– Vi sänker tempot i stället för att höja det. Vi slänger bort och tappar puckar när vi kunde ha stängt matchen, sade Alvarez.

Luleå, som vann säsongens två första möten med Djurgården, skapade ett par lägen för 1–1. Närmast var det när Mikael Ahlén rensade undan pucken bakom en överspelad Armalis.

Till slut visade det sig att det inte behövdes någon chans för att kvittera.

I straffläggningen gjorde både Peter Cehlarik och Johan Harju mål för Luleå, medan Matt Anderson och Lehtonen missade för Djurgården.

– Jag är naturligtvis otroligt glad för att vi tar poäng. Man kan vinna hockeymatcher på många olika sätt, sade Luleås tränare Joakim Fagervall.

Läs också