Sport

Självmål tog Wales till kvartsfinal

Wales stjärna Gareth Bale firar segermålet med Aaron Ramsey.
Wales stjärna Gareth Bale firar segermålet med Aaron Ramsey.

Två dagar efter att Storbritannien röstade för brexit skulle Wales och Nordirland kämpa om att få stanna i Europa.Det blev en snäll och försiktig historia där ett självmål tog Wales till kvartsfinal i fotbolls-EM.

Det var lagens första EM-slutspel.

Nordirländarna talade om att våga drömma.

Walesarna lyfte fram laget och ambitionen att gå hela vägen.

Tidningarna skrev om en tuff och hård brittisk batalj.

Men det åskådarna på Parc des Princes i Paris fick bevittna andades varken drömmar, ambitioner eller kamp.

"Vi kämpade"

Gareth Bale verkar dock ha sett en annan typ av match från planen.

– Vi visste vilken typ av match det skulle bli. Vi kämpade, som vi alltid har gjort. Vi visade vårt självförtroende, vår lagkänsla, vår passion. Vi måste bara försöka fortsätta rida på den här vågen, säger Wales storstjärna på en presskonferens efter 1–0-segern mot Nordirland.

På fredag väntar antingen Belgien eller Ungern i en kvartsfinal i Lille för hans Wales.

– Jag kan inte välja. En av dem måste vinna, säger Bale.

– Ungern har varit väldigt bra i den här turneringen. Vi vet nog mer om Belgien, vi spelade i samma kvalgrupp.

Den brittiska åttondelsfinalen i den franska huvudstaden blev en beskedlig affär. Båda lagen hade förtvivlat svårt att spela sig igenom det överbelastade mittfältet och de längre bollarna orsakade sällan försvaren några större besvär.

Självmål avgjorde

Chanserna var lätträknade, och nästan alltid Wales: Ett korrekt bortdömt mål för Aaron Ramsey i första halvlek, en frispark från Gareth Bale i andra och ytterligare något bortslarvat läge.

De två stjärnorna var visserligen inblandade i avgörandet, men det krävdes ett självmål för att skilja lagen åt. I den 75:e minuten spelade Ramsey fram Bale, vars inlägg från vänster stöttes in i eget mål av Nordirlands mittback Gareth McAuley.

– Vi visste att det skulle bli svårt, vi visste att vi skulle behöva ha tålamod. Men det är en sak att ha tålamod, det är en annan att vara lite slarviga, vilket vi var, säger Wales tränare Chris Coleman.

Besvikna förlorare

Nordirland förlorade två av tre matcher i gruppspelet och mäktade bara med två mål framåt. Men laget kämpade sig till tre poäng vilket räckte till avancemang till åttondelsfinal. Väl där fanns det dock inget mer att ta av.

– Det är vår första turnering på över 30 år så det kommer att vara en positiv upplevelse. Så som vi presterade i en väldigt, väldigt svår grupp är beundransvärt. Vi kom därifrån med stolthet, säger Nordirlands förbundskapten Michael O'Neill

Hans anfallare Kyle Lafferty tycker att Nordirland förtjänade mer.

– De var tvåa på varenda boll. Vi var det bättre laget. De hade tur i dag, det bättre laget åker hem, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset