Nyheter Världen

Självmordsbombare "tränad i Syrien"

Delar av de städer där turkiska myndigheter har infört utegångsförbud har lämnats i ruiner, efter strider med PKK-gerillan. I staden Cizre hävdes utegångsförbudet i början av mars efter tre veckor. Arkivbild.
Delar av de städer där turkiska myndigheter har infört utegångsförbud har lämnats i ruiner, efter strider med PKK-gerillan. I staden Cizre hävdes utegångsförbudet i början av mars efter tre veckor. Arkivbild.

Den kvinnliga självmordsbombaren i Ankara hade koppling till den syriskkurdiska milisen YPG, enligt den turkiska regeringen. Hon ska ha tränats militärt av YPG och varit med i terrorstämplade PKK sedan 2013.

Regeringen ser YPG (Folkets skyddsenheter) som en terrororganisation med koppling till PKK.

Inrikesdepartementet säger att självmordsbombaren har identifierats som en namngiven kvinna född 1992.

Regeringen säger sig ha "så gott som säkra" bevis som pekar på att söndagens attack utfördes av kurdiska rebeller. I bombdådet dödades 37 människor och över 100 skadades.

Vidgar begrepp

President Recep Tayyip Erdogan vill nu ha en bredare definition av begreppet terrorist, som även kan omfatta "parlamentsledamöter, journalister, författare eller organisationsföreträdare".

Enligt Erdogan är det ingen skillnad mellan "en terrorist som håller ett skjutvapen eller en bomb och dem som använder sin position eller penna" för att tjäna terroristernas syften, rapporterar BBC.

Han har särskilt ett ont öga till det kurdvänliga partiet HDP, som är representerat i parlamentet och har tagit avstånd från bombdådet i Ankara.

"Brände allt"

Armén driver sedan december en offensiv i kurdiskt dominerade områden i sydöstra Turkiet. Före söndagens bombdåd meddelades att utegångsförbud införts i ytterligare två städer och att en "städoperation" var förestående i Yüksekova, Nusaybin och Sirnak. Enligt tidningen Hürriyet Daily News deltar 20 000 poliser och soldater i offensiven.

En högt uppsatt ledare inom PKK-gerillan varnar för hämndaktioner som svar på offensiven. Det kommer att bli strider överallt varnar Cemil Bayik.

– Turkarna plundrade och brände allt de kunde i de kurdiska städer där utegångsförbud infördes. Så nu är vårt folk fyllda av hämndbegär och uppmanar våra gerillagrupper att utkräva hämnd, säger han i en intervju i brittiska tidningen The Times.

Läs också