Nyheter Världen

Självmordsbombarna identifierade

Bombtekniker finns på plats i Schaerbeek.
Bombtekniker finns på plats i Schaerbeek.

Terrorjakten i Belgien fortsätter. En man sköts och greps med en väska fylld med sprängmedel vid en spårvagnsstation.Den tredje självmordsbombaren i Bryssel är nu också identifierad.

Mannen som identifierades på fredagen är Najim Laachraoui, vars dna också hittats i konsertlokalen Bataclan, en av platserna för terrorattackerna i Paris i november. Han sprängde sig till döds på flygplatsen Zaventem.

Den andre självmordsbombaren från flygplatsen – Ibrahim El Bakraou – är identifierad sedan tidigare, han var bror med den man som genomförde självmordsdådet i tunnelbanan.

Ytterligare en man, som ses på bilder från övervakningskameror på flygplatsen, hade med sig en bomb som inte detonerade. Mannen, som var iförd hatt och ljusa kläder, tros ha flytt från platsen och jagas fortfarande.

Under torsdagen och fredagen gjordes flera tillslag i jakten på attentatsmännens medhjälpare. Totalt greps nio personer med misstänkta kopplingar till Bryssel- och Parisattentaten.

Vid en polisinsats i Schaerbeek i Bryssel på långfredagen sköts och greps en misstänkt man med en resväska full med sprängmedel, enligt Reuters. Den gripne misstänks ha kopplingar till dåden i Bryssel och till ett dåd som förhindrats i Frankrike, enligt åklagarmyndigheten.

Insatsen skedde i samma område som de tre flygplatsangriparna lämnade i tisdags morse inför attackerna, bärande på sina väskor med bomber.

"Kan bli fler terrordåd"

Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, bedömer att insatserna i Belgien och andra länder kommer att fortsätta en tid framöver.

– Det kommer antagligen att ske gripanden i andra länder än i Frankrike, Belgien och Tyskland; kanske i första hand i Nederländerna, Italien och Spanien, säger han.

Brun tror också att det finns en fortsatt risk för terrordåd.

– Men det gjorde det även före attackerna i Belgien. De är mer symptom på situationen i Europa, och det finns både en risk för mer välorganiserade attacker, som vi såg i Paris, och mindre, spontana attacker där en eller två gärningsmän genomför mer improviserade dåd.

Hård kritik

Den belgiska polisen får hård kritik för att den misslyckats med att stoppa gärningsmännen. Bröderna Khalid och Ibrahim El Bakraoui var kända av polisen sedan tidigare och enligt amerikanska NBC fanns de också på terrorhotlistor i USA. Den ene brodern utvisades förra året från Turkiet, som varnade Belgien om att han var en potentiell terrorist. Men varningen nådde inte rätt polisenhet.

– Någon inom polisapparaten har begått en blunder, säger inrikesminister Jan Jambon enligt Reuters.

"Je Suis Bruxellois" (Jag är en Brysselbo) var budskapet från USA:s utrikesminister John Kerry som stannade till i staden på fredagen för att visa sitt deltagande.

– Vi kommer att fortsätta att ge all form av nödvändig hjälp för att utreda dessa vedervärdiga terrorhandlingar och ställa de skyldiga till svars, sade Kerry på en pressträff med premiärminister Charles Michel.

Olivier Matthys/AP/TT
Bagage som blev kvar efter att självmordsbombare slog till mot Brysselflygplatsen i tisdags, som nu förvaras i en lagerlokal intill flygplatsen.
Alastair Grant/AP/TT
Sex personer har gripits i en serie tillslag i Brysselområdet. Här syns en poliskontroll i Schaerbeek.
Andrew Harnik/AP/TT
USA:s utrikesminister John Kerry stannade till i Bryssel för att visa solidaritet och deltagande. Här med Belgiens premiärminister Charles Michel vid en presskonferens.