Nyheter Sverige

Självmordstankar vanligt hos samer

Den psykiska ohälsan är stor hos samerna i Sverige, enligt ny rapport.
Den psykiska ohälsan är stor hos samerna i Sverige, enligt ny rapport.

Mer än varannan ung samisk kvinna har någon gång haft självmordstankar – och många unga renskötare lider av ångest.Enligt en färsk rapport är samernas psykiska hälsa sämre än resten av landets.

Sametingets projektledare Petter Stoor blev nyligen klar med sin rapport. Och den visar en skrämmande verklighet.

Överväger självmord

Var tredje ung samisk renskötare har allvarligt övervägt eller haft planer på att ta sitt liv. Mer än varannan ung samisk kvinna säger sig ha haft självmordstankar. Två av fem manliga renskötare rapporterar ångeststörningar.

– Det som framkommit i rapporten var precis som jag trodde, tyvärr. Men det behöver även blir känt för den breda massan. Det har redan förekommit ett antal självmord till exempel, säger Petter Stoor till TT.

I rapporten framkommer det att uppleva sig etniskt diskriminerad är vanligare bland samer med stark samisk identitet.

– Det hänger ihop med samhällsbilden. Ju mer samisk tillhörighet du känner på högstadiet, desto mer skit får du. Det är hemskt, säger Stoor.

Uppsalastudenten Olov-Anders Nilsson Sikku, 25, är uppvuxen i Östersund. Han är även förbundssekreterare i samiska ungdomsförbundet Sáminourra. Han har många vänner som drabbats av psykisk ohälsa.

Flera orsaker

Sikku tror att anledningen bland unga delvis beror på att många känner sig diskriminerade och bemöts med fördomar, men också oro över hur deras situation ser ut om tio år

– Kommer samerna ha skog kvar, kommer vi kunna fortsätta ha vår identitet kvar?

Ungdomsförbundet har arbetat med hälsofrågor i flera år. 2010 tog en styrelsemedlem livet av sig. Då startade förbundet projektet Vaajmoe där de arbetar aktivt med att minska den psykiska ohälsan.

– Det har tidigare varit lite tabubelagt bland samer att prata om sådant här, förklarar Olov-Anders Nilsson Sikku.

Hoppas på dialog

Stoor är tacksam mot folkhälsominister Gabriel Wikström (S) som beställde rapporten.

– Frågan om samernas psykiska ohälsa har varit uppe på bordet sedan 2007, men dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD) sa klart och tydligt att han inte tänkte lyfta frågan.

– Mycket tror jag att det beror på att tar man upp problemet som politiker åtar man sig också att göra något åt det, säger Petter Stoor.