Sport Sport-topp

Självsäker Sjöström går för världsrekord

Simmaren Sara Sjöström är fylld av självförtroende inför OS i Rio de Janeiro.
Simmaren Sara Sjöström är fylld av självförtroende inför OS i Rio de Janeiro.

Sveriges största guldhopp har checkat in i OS-byn.Simstjärnan Sarah Sjöström, 22, gör det fullpumpad med självförtroende. På en pressträff pratade hon både om OS-guld och världsrekord på 100 meter fjäril.– Jag vet ju att jag är ganska överlägsen, så det gäller bara att tänka att man inte är det, sade hon.

Redan på lördag, den första tävlingsdagen, startar hennes paradgren 100 meter fjäril. Natten till måndag avgörs finalen.

Sarah Sjöström är storfavorit, världsrekordhållare, har ett överlägset världsårsbästa och håller de fem första platserna på statistiken över de snabbaste tiderna på distansen i historien.

– Jag kommer att gå för världsrekordet. Med tanke på vad jag gjorde i Kazan, och då hade jag en jättedålig målgång, så tror jag att jag har några tiondelar till, sade hon om rekordet på 55,64.

Testar i semifinal

I fjolårets VM i Kazan slog hon världsrekord två gånger om, både i semifinal och final. Hon kommer att försöka redan i semifinalen i Rio de Janeiro också.

– Ja, det tror jag. Man vill ju känna på farten redan där, sade Sjöström som också har guldchans på 200 meter fritt och är medaljkandidat på både 50 och 100 meter fritt.

Sjöström kom till pressträffen i OS-byn, tillsammans med resten av laget, i tuffa mörka solglasögon. Och hon gjorde ingenting för att hålla nere förväntningarna.

Hon fick frågan om det var skönt att vara favorit.

– Jag är ju ofta det, så det funkar för mig, sade Sjöström som har tre VM-guld på distansen.

Hyllade valet av "Tessan"

Sjöström och simlandslaget checkade in i OS-byn i onsdags kväll efter ett träningsläger i Rio på en simanläggning ägd av fotbollsklubben Fluminense.

– Vi har haft det väldigt lugnt och skönt ett tag. Så har man kommit hit och senaste dygnet har det varit lite kaos när man ska lära sig hitta. Men det har börjat lugna ned sig lite.

Hon har också besökt OS-arenan, men har inte simmat i tävlingsbassängen ännu så länge.

– Det brukar jag spara till tävling. Arenan är lite gullig jämfört med Kazan förra året. Det är inte största arenan man varit på, men den känns väldigt kompakt, sade hon.

Simstjärnan från Södertörn hyllade också valet av landslagskompisen Therese Alshammar som fanbärare på invigningen.

– Det är jättekul, jag blev jätteglad. Det är grymt att en simmare får göra det. Det är ett självklart val och det stör inte hennes tävling, så det var jättekul att hon blev tillfrågad och tackade ja.

Jonas Ekströmer/TT
Omsvärmad. Guldfavoriten Sara Sjöström är på plats i OS-byn.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset