Sport

Sjätteplats igen i OS-seglingarna

Anton Dahlberg och Frederik Bergström blev sexa i OS och får nu vända hem till Sverige. Arkivbild.
Anton Dahlberg och Frederik Bergström blev sexa i OS och får nu vända hem till Sverige. Arkivbild.

Triss i sexor.Det blev facit för de svenska OS-seglarna. Sist ut var 470-duon Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, som satsade högt i sin finalsegling men tappade en placering.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström låg på femte plats inför finalseglingen i 470. Det eller fjärdeplatsen de jagade – medaljerna var utom räckhåll – hade inneburit deras främsta placering i en mästerskapsregatta. Nu var de femma i mål, men passerades i sammandraget av USA. Kroatien (Sime Fantela och Igor Marenic) tog guld före Australien och Grekland.

– Inställningen var att bli fyra. Vi ville väldigt gärna visa vad vi kan, säger Anton Dahlberg.

– Det är en stor besvikelse från racet. Det var ett klurigt race, vi hade rätt mycket möjligheter men fick inte till det. Vi gjorde några grejer under racet som inte var världsklass och då vinner vi inte, säger gasten Fredrik Bergström självkritiskt.

Med sjätteplatsen tangerade Anton Dahlberg och Fredrik Bergström sin bästa internationella insats från VM 2015.

Sviten bröts

Och de tangerade Max Salminens och Josefin Olssons sjätteplatser i Rio. Seglarna har gett Sverige medalj i fem OS i rad. Så bra blev det inte den här gången.

– Medaljsviten i segling är bruten. Det kan man inte vara nöjd över, säger förbundskaptenen Magnus Grävare.

– Hade Anton och Fredrik varit fyra-femma så hade det varit en av deras bästa prestationer. Max (Salminen) hade en möjlig fjärdeplats men körde för medalj. Josefin (Olsson) ska inte vara nöjd. Hon kan bli bäst i världen i laser radial, men hon var det inte nu. De andra två var ett misslyckande (Jesper Stålheim och Lisa Ericson/Hanna Klinga).

Grävare vill dock att OS-seglarna forsätter över Tokyo 2020.

– Allihop borde köra vidare. Om fyra år borde de vara där de drömmer om att de ska vara idag. Om alla vill vet jag inte, det är det som fäller avgörandet, säger han.

Enda racesegern

Anton Dahlberg, 31, har gjort tre OS, Fredrik Bergström, 26, gjorde OS-debut. Om framtiden säger de:

– Nu börjar en ny period, mot OS i Tokyo om fyra år, men vi måste hem och vila och tänka lite innan vi bestämmer oss, säger Bergström.

– När vi får distans är vi nog stolta över projektet mot Rio. Vi har haft fantastiskt roligt och det är en förutsättning, Och det gäller att få ihop livet. Det är väldigt mycket resande, säger Dahlberg.

Och 470-duon kan ta med sig att de tog den enda svenska racesegern under OS-dagarna i Marina da Glória.

Ytterligare tre klasser avgjordes på torsdagen. I damernas 470 blev det guld för Storbritannien genom Hannah Mills och Saskia Clark medan nyzeeländarna Peter Burling och Blair Tuke tog guld i 49er.

Hemmaseglarna Martine Grael och Kahena Kunze vann 49erFX. Det var Martina Graels första OS-guld men hon är en bra bit efter sin pappa, legendaren Torben Grael. Han har tagit fem OS-medaljer, flest av alla seglare, varav två guld.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset