Nyheter Sverige Sverige-topp

Sjöstedt: MP hycklar om asylrätten

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tycket att Miljöpartiet hycklar när partiet vill ha en FN-konferens om asylrätt. Arkivbild.
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tycket att Miljöpartiet hycklar när partiet vill ha en FN-konferens om asylrätt. Arkivbild.

Sverige borde ta initiativ till en FN-konferens om asylrätten, tycker Miljöpartiet.Förslaget avfärdas som hyckleri av Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson, säger till Ekot att det internationella samfundet brister i hanteringen och mottagandet av flyktingar. Man vänder sig bland annat mot Österrikes beslut om att sätta ett tak för antalet asylsökande.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kritiserar förslaget med hänvisning till att Miljöpartiet gått med på att göra betydande åtstramningar i asylpolitiken som en del av regeringens förändrade flyktingpolitik.

– Det framstår som märkligt att göra utspel som syftar till att rädda asylrätten samtidigt som man själv bidrar till att sätta den ur spel. Det är faktiskt det som regeringen gör. För mig är det här hyckleri, säger Sjöstedt till TT.

Inte sanktionerat

Enligt Sjöstedt hade det varit rimligare om Miljöpartiet till att börja med inte sanktionerat den tuffare asylpolitiken.

– Det finns fortfarande möjlighet att rösta nej i riksdagen till tillfälliga uppehållstillstånd, säger Jonas Sjöstedt.

Maria Ferm vill inte gå med på att förslaget syftar till att bättra på partiets stukade image och ser det inte som dubbelmoral.

Värna asylrätten

– De mer restriktiva lagar som Sverige inför respekterar internationella konventioner och EU-rätten. Det är hela regeringens uppfattning att det är viktigt att värna asylrätten. Det här förslaget från Miljöpartiet handlar om att vi ser att olika länder agerar på sätt som riskerar att inskränka asylrätten, säger Maria Ferm till TT.

För att få till stånd en konferens måste Miljöpartiet få Socialdemokraterna att gå med på förslaget. Men hur regeringspartnern ställer sig till frågan vet Maria Ferm inte i nuläget. Hon anser också att det är för tidigt att uttala sig om hur en FN-konferens ska se ut.

Christine Olsson/TT
Maria Ferm och Miljöpartiet vill ha en FN-konferens om asylrätten. Arkivbild.