Nyheter Sverige

Sjöstedt pressar regeringen

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt inviger partiets kongress i Örebro.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt inviger partiets kongress i Örebro.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt kräver mer klimat- och fördelningspolitik av regeringen.Men han avvisar interna krav på att avbryta budgetsamarbetet.

När Sjöstedt öppnade V-kongressen i Örebro lyfte han fram partiets framgångar i budgetförhandlingarna med regeringen.

Men han lovade också pressa regeringen hårdare för att på allvar förändra fördelningspolitiken. Det innebär krav på skattehöjningar för dem som har det bäst ställt, till exempel återinförd förmögenhets- och arvsskatt.

– Trots att Socialdemokraterna kritiserade varje sänkning av skatterna för de rika som den borgerliga regeringen genomförde, så tvekar de i dag inför att riva upp dem, sade V-ledaren i sitt tal.

Viktigaste klimatfrågan

Sjöstedt är också kritisk till regeringens klimatpolitik och anser att inte mycket hänt på det området. Han varnar S och MP för att inte försöka stoppa Vattenfalls försäljning av kolgruvor i Tyskland.

– Det är det största klimatfråga vi står inför. De här gruvorna som ska säljas till ett tjeckiskt skurkföretag motsvarar 24 år av svenska utsläpp, säger Sjöstedt.

Om försäljningen blir av kan man, enligt honom, inte tala om en grön regering.

Sjöstedt anser att V blir Sveriges grönaste parti när kongressen antar ett nytt ekologiskt ekonomiskt program. Kontroversiellt är dock att partiet ska prioritera avveckling av fossila bränslen före avveckling av kärnkraft om det blir en målkonflikt.

Inte acceptera

Sjöstedt är också mycket kritisk till att regeringen driver igenom tillfälliga uppehållstillstånd för flyktingar och gör familjeåterförening svårare. V-ledaren uppger att om han hade fått ingå i den rödgröna regeringen så hade han inte kunnat acceptera en sådan åtstramning av migrationspolitiken.

På kongressen väntas en diskussion om V:s budgetsamarbete med regeringen. Partidistrikten Skåne och Göteborg vill avbryta samarbetet om inte V får mer genomslag för sin politik.

Sjöstedt välkomnar debatten, men är inte redo att bryta samarbetet på grund av missnöje med regeringens migrations- och klimatpolitik.

"Stoppa vinstjakt"

Däremot måste regeringen hålla överenskommelsen med V om att stoppa "vinstjakten i välfärden". V är dock flexibelt om hur det ska gå till. Det viktiga, enligt Sjöstedt, är att privata företag som vill göra klipp i den skattefinansierade välfärden lämnar branschen.

I förslaget till reviderat partiprogram som kongressen behandlar, går man ett steg längre och säger att välfärden ska drivas i offentlig regi. Sjöstedt är inte helt förtjust i formuleringen.

– Jag har inga som helst problem med kooperativa förskolor eller att Svenska kyrkan bedriver hospice.

.