Sport Sport-topp

Sjöström är ännu inte bäst

Guldvinnaren Sarah Sjöström.
Guldvinnaren Sarah Sjöström.

Sarah Sjöström hyllas efter sitt OS-guld och sitt världsrekord på 100 meter fjäril.Men för att bli bäst genom tiderna krävs lite mer.– Vinner hon 200 meter fritt och sätter världsrekord, då är hon bäst, säger Gunnar Larsson till TT.

Larsson blir gärna nerpetad från svenska OS-simmartronen. Han tog två OS-guld i München 1972, på både 200 och 400 meter medley, och satte världsrekord på 200 och Europarekord på dubbla distansen.

Han tror att det är möjligt att Sjöström kan slå hans OS-meriter, kanske redan på hennes kommande OS-distans 200 meter fritt. Försöken går på måndagskvällen, svensk tid.

– Nu har pressen på henne släppt, nu har hon bärgat OS-guldet som hon längtat efter ett antal år, och kan slappna av. Men det kommer att bli jättetufft. Jag sitter och studerar på nätet hur Katie Ledecky (USA) simmar och hon är otroligt stark och har speeden också, säger Larsson.

Bra med bakslaget

Larsson tror att bakslaget i OS i London, då Sjöström inte tog några medaljer, var bra för Sjöström.

– Efter det har hon växt enormt mycket och nått enorma framgångar på EM och VM och nu i OS. Hon är väldigt mentalt starkt och en "tjurig jävel" om man ska uttrycka det starkt.

Lars Frölander, som själv tog OS-guld på samma distans under OS i Sydney 2000, tycker att Sjöström redan nu är Sveriges bästa simmare.

– Hon är den största simmaren vi haft i historien, säger han till Viasat.

– Vilket lopp, helt makalöst! Hon lever verkligen upp till allas förväntningar. Hon är dominant och är helt otroligt stark.

Även Frölander tror att Sjöström kan göra fler bra lopp i OS.

– När hon vaknar i morgon och inser vad hon har gjort tror jag det kommer att vara lätt för henne att ladda om till de andra tävlingarna. Det här blir en energiboost för hela truppen.

Enastående teknik

Pär Arvidsson, som även han tog OS-guld på 100 meter fjäril – 1980 i Moskva – är imponerad av Sjöströms tekniska insats.

– Den tekniken hon har i fjärilssim är helt enastående, tycker jag. Man ser ju ingen annan simma så om man tittar på tv, säger Pär Arvidsson till SVT Sport.

Idrottsministern Gabriel Wikström (S) gratulerar via Twitter:

"OS-guld. Och världsrekord. Vilken fantastisk insats av Sarah Sjöström. Stort grattis till guldet och Sveriges andra OS-medalj"

Även Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra twittrar:

"Stort grattis till OS-guldet, och världsrekordet, Sarah Sjöström!"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset