Sport

Sjöström glänste – hoppades på mer

Sarah Sjöström vann 100 meter frisim i Swim Open Stockholm.
Sarah Sjöström vann 100 meter frisim i Swim Open Stockholm.

Sarah Sjöström drog hem en femling av segrar i hemmatävlingen Swim Open Stockholm.Veckans maktdemonstration avslutades med världsårsbästa på 100 meter fritt.Nöjd och glad? Nja...– Jag hade hoppats få sätta ett personligt rekord, sade hon.

Även om Sjöström radade upp världstider på löpande band och var nöjd med veckan fanns där samtidigt ett sting av besvikelse.

Kanske naturligt för en vinnare.

– Jag har snuddat på mina personliga rekord både på 200 meter fritt, 100 fjäril och 100 frisim, så jag ska inte klaga på att det är dåliga tider. Jag har ju bra personliga rekord, men jag har höga krav på mig själv. Jag är nöjd, men samtidigt önskar jag att man hade kunnat pressa några hundradelar till, sade Sjöström som kammade hem knappt 100 000 kronor som tävlingens bästa kvinnliga simmare.

Elva hundradelar

På 100 meter fritt saknades elva hundradelar till hennes eget svenska rekord, men 52,78 var nytt världsårsbästa på distansen.

På 100 meter fjäril i torsdags var hon bara fyra hundradelar över sitt eget världsrekord.

Hon är världsetta i tre av sina fyra OS-grenar, de två ovan nämnda samt 50 meter fritt. På 200 meter fritt i onsdags, där hon var en halv sekund över sitt eget svenska rekord, är hon världstvåa.

OS-konkurrenterna världen över bävar nog för supersvenskan i Rio de Janeiro.

Sjöström var överlägsen i alla sina grenar, så även på 100 meter fritt. Hon vann med drygt två sekunder före vitryskan Aliaksandra Herasimenia.

Sista toppningen

Sjöström var toppad för sista gången före OS.

– Det har funkat bra, men det finns nog lite till att hämta nästa gång, sade Sjöström.

Hon kommer att simma tre individuella distanser på EM i London i maj, 100 och 200 meter fritt och 100 meter fjäril. Fram tills dess blir det träning hemma i Stockholm.

– Jag har en tuff period fram till EM och kommer att träna på, man kommer nog att vara lite sliten på EM. Så EM kommer att bli första fartträningen, berättade hon.

Mellan EM och OS finns två tävlingar inplanerade, Mare Nostrum-deltävlingen i franska Canet och SM i Norrköping.

Efter det ska hon vara redo för det stora målet.

Att vinna den medalj hon saknar i sin digra samling – OS-guld.