Sport Sport-topp

Sjöström nära världsrekordet

Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström.

Sarah Sjöström var bara fyra hundradelar över sitt eget världsrekord på favoritdistansen 100 meter fjäril.Som om tiden inte var nog skrämmande för OS-konkurrenterna borde hennes snack efteråt göra dem livrädda:– Det är ingen världsnivå på mina detaljer, det är fortfarande lite "sum sim-klass" på dem, sade hon.

Den 22-åriga stjärnan glänste i all sin prakt inför hemmapubliken i Eriksdalsbadet och tiden imponerade även på henne själv.

Men när hon började prata om detaljer som vändning och målgång rynkade hon på näsan och pratade om sum-sim, den klassiska svenska ungdomstävlingen.

– Jag vet ju att simningen är bra, det gäller bara att sätta detaljerna ännu mer. Det blir lite osäkerhet in i vändningen eftersom det blir mycket fokus på den. Jag glider både in i vändningen och målgången och det tappar man ganska mycket tid på, sade hon.

Då hade hon ändå slagit till med sitt livs näst snabbaste tid, 55,68.

Skönt med tid

När hon vann VM-guld i somras landade hon på 55,64.

Hon fick frågan om hon med tanke på formen inte ville att OS skulle börja i morgon.

– Nej, jag tycker det är skönt att jag har lite tid kvar att jobba vidare på. Jag vill bibehålla det jag har och förbättra detaljerna. Hålla mig frisk och glad, sade Sjöström som är överlägsen världsetta i år – hela 1,56 före australiskan Emma McKeon.

Ändå hade Sjöström en dålig känsla efter försökssimningen på torsdagsmorgonen då hon inte fick simningen att stämma.

– Jag försökte gå fullt på morgonen, så det känns helt otroligt att man kan förbättra sig två sekunder till finalen, sade hon.

Tappade fokus

Fast det fanns förstås ett sting av besvikelse över att hon inte fick bjuda hemmapubliken på ett världsrekord.

– Jag tror att om jag hade hållit fokus hela vägen så hade det gått. Jag anade att det gick fort med tanke på hur mycket jag ledde. Jag nästan kollade upp på tavlan, det var lite onödigt, där förlorade jag någon tiondel, sade Sjöström som vände på 26,01, 16 hundradelar snabbare än världsrekordloppet.

Hon krossade motståndet i Swim Open Stockholm och var drygt två sekunder snabbare än tvåan Svetlana Tjimrova, Ryssland, som hade 57,82.

Sjöström har som mål att hela OS-året simma under 57 sekunder i finalerna på varje tävling.

Det har hon lyckats med alla gånger utom en – då hon landade på 57,0.

Då ska man minnas att silvertiden på VM i fjol var 57,05. Hon utklassningsvann i VM i Kazan med 1,4 sekunder.

Med fyra månader kvar till OS ser supersvenskan omöjlig ut att stoppa.