Sport

Sjöström räds inte udda OS-tider

Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström.

Det är inte bara en tidsskillnad på fem timmar att vänja sig vid. OS-guldhoppet Sarah Sjöström och de andra simmarna ska också ställa om till helt andra tävlingstider i Rio än de är vana vid.– När man är i sitt livs form kan man simma snabbt när som helst på dygnet, säger Sjöström.

När tävlingstiderna – där finalpassen startar klockan 22 lokal tid – offentliggjordes vintern 2014 gick många simmare, inklusive Sjöström, i taket av ilska.

För att passa bästa sändningstid i amerikansk tv startar försökspassen klockan 13 lokal tid och finalpassen 22 i OS.

Det är fyra timmar senare jämfört med andra mästerskap och tävlingar.

Nu är Sjöström coolare över de märkliga tiderna.

– Jag är hellre uppe på kvällen än på morgonen, då finalerna gick i Peking, och simmar. Det är nog bara att vänja sig vid att det är andra tider som gäller när det är OS, säger hon.

Skjuter på träningen

Det kommer simlandslaget att börja göra från och med nästa vecka. Sjöström & Co samlades i Stockholm på fredagen – exakt två veckor före OS-invigningen – och på måndag åker större delen av laget på förläger till Brasilien. De kommer att hålla till på en simanläggning som fotbollsklubben Fluminense äger, omkring en timme utanför centrala Rio.

Där ska landslaget formtoppa, vänja sig vid tidsomställningen och de udda tävlingstiderna.

– Vi kommer att ändra träningstiderna så vi tränar 11–13 (i stället för 8–10) och så 20–21.30 varje dag och vi kommer att äta middag före kvällspasset. Sedan skjuter vi bara fram det lite till när tävlingarna börjar, berättar förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

"Göra det enkelt"

TT: Vad är nycklarna för att det ska funka?

– Vi har inte gjort det förut, men jag tror de flesta tänker att det är under en väldigt begränsad period och det klarar man av. Det är nog mycket mentalt. Sedan har vi pratat ganska mycket om att hålla rutinerna för måltider och att man ska ta en tupplur mitt på dagen. Det gäller att göra det här enkelt, säger Sandmark.

Sjöström har ett digert OS-program, fyra individuella grenar och tre lagkapper, och är – med tanke på de udda tävlingstiderna – nöjd över att specialdistansen 100 meter fjäril avgörs första och andra tävlingsdagen.

– Det är jätteskönt. Eftersom tävlingstiderna är annorlunda har man inte hunnit bli trött. Det kommer nog att påverka lite i slutet av tävlingen eftersom jag har många lopp. 100 fjäril är det viktigaste, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset