Sport Sport-topp

Sjöström slog Ledecky – i ny final

Sarah Sjöström vann semifinalen på 200 m frisim under OS i Rio 2016. Till höger Katie Ledecky från USA.
Sarah Sjöström vann semifinalen på 200 m frisim under OS i Rio 2016. Till höger Katie Ledecky från USA.

Hon somnade med ett leende på läpparna och med guldet bredvid sig.Sedan laddade guldhjälten Sarah Sjöström om för 200 meter frisim. Hon vann både försök och semifinal – och får sällskap i finalen av Michelle Coleman.

Sarah Sjöström somnade runt tretiden efter guldet, men som så många gånger tidigare lyckades Sjöström ladda om efter guldurladdningen på ett imponerande sätt.

– Det gick bra ändå. Jag fick sova mer än man brukar göra under mästerskap, med tanke på att försöken börjar så sent (13.00 lokal tid).

– Det kändes helt okej. Jag hade jättemycket mjölksyra, men det berodde nog på att jag inte badade av i går efter 100 fjäril. Det blev en ganska stor urladdning, så förhoppningsvis känns det lättare i kväll när man har sovit och laddat om lite till, sade Sjöström.

Efter urladdningen, som gav det efterlängtade OS-guldet, var det snabbt tillbaka i bassängen för Sjöström. Hon vann först sitt försöksheat på ett imponerande sätt och var trea totalt på 1.56,11 – 1,8 sekunder över personbästa – och senare på kvällen väntade semifinal.

Där ställdes Sjöström mot amerikanskan Katie Ledecky, som också inlett OS med guld och världsrekord. Ledecky är regerande världsmästare på distansen och Sjöström är världsetta i år.

Sjöström var starkast i semifinalen och nådde kaklet på 1.54,65. Ledecky var tvåa i mål på 1.54,81.

– Det kändes bättre än i morse, summerade Sjöström.

Sjöström var inte i täten i loppet förrän på den sista längden:

– Jag fokuserade bara på mitt lopp, säger Sjöström till TT.

Hon ser fram emot finalen, men ändå inte.

– Tar jag medalj är jag nöjd. Det är en tuff distans för mig mentalt. Jag hoppas bara jag har kul i morgon, säger Sjöström till Viasat och fortsätter:

– Jag har ju inte tagit medalj i lång bana på 200 frisim tidigare. Jag hoppas bara att jag är i så pass bra form att jag hinner återhämta mig.

Svenska landslagkompisen Michelle Coleman gick till final med femte bästa tid, 1.56,05. Hon simmade på banan bredvid Sjöström i semifinalen.

– Det var skönt att ha Sarah bredvid mig, vi har simmat mot varandra så många gånger, säger Coleman.

– Jag är jätteglad att jag tog mig till final, det är jag jättenöjd med, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset