Sport

Sjöström till final – hoppas på konkurrenten

Sarah Sjöström är klar för sin tredje individuella final i OS. Till vänster Cate Campbell från Australien.
Sarah Sjöström är klar för sin tredje individuella final i OS. Till vänster Cate Campbell från Australien.

Sarah Sjöström jagar sin tredje individuella OS-medalj i morgon.Men guldet ser svåråtkomligt ut på 100 meter fritt. Världsrekordhållaren Cate Campbell, Australien, satte olympiskt rekord för andra loppet i rad i semifinalen.– Hon förtjänar verkligen en guldmedalj, sade Sjöström som tog sig till final som fyra.

Super-Sarah, som tagit guld och silver hittills, har haft ett hektiskt program hittills och dagen efter urladdningen på 200 meter fritt var det en sliten Sjöström som tog sig an sin tuffaste OS-dag.

Hon simmade två lopp på 100 meter fritt och två på lagkappen 4x200 meter fritt.

Sjöströms 53,16 i semifinalen var 49 hundradelar över hennes två år gamla svenska rekord. Hon var 45 hundradelar bakom Cate Campbell, men bara fem hundradelar bakom Simone Manuel, USA, som hade tredje snabbaste semifinaltid.

– Det var bra, jag hade hoppats simma lite snabbare, men det gör ingenting, sade Sjöström som i första hand fokuserade på lagkappen.

TT: Hur kändes kroppen jämfört med i försöken?

– Det var likadant, det kändes inte bra och inte dåligt.

Silver i fjol

I fjol tog Sjöström silver på VM i Kazan efter en batalj mot de snabba australiska systrarna Cate och Bronte Campbell.

Den gången tog Bronte överraskande guldet och Cate blev trea. Nu var Bronte Campbell först på femte plats i semifinalen.

Cate Campbell imponerade dock genom att slå olympiskt rekord för andra loppet i rad.

Kanadensiska 16-åringen Penny Oleksiak var bara en hundradel bakom.

– Men jag simmade ju bredvid Cate och såg att hon släppte bensparken i slutet. Hon är råsprinter och måste spara sig till finalen, sade Sjöström som hoppas att Cate Campbell tar hem guldet.

– Hon har ju simmat världsrekord i år, så det är en riktigt tuff tjej. Hon förtjänar verkligen guldmedalj på 100 frisim, hon hade också ett väldigt kämpigt OS i London, sade Sjöström.

Kämpigt tekniskt

Svenskan var världstrea (52,78) inför OS, men har legat lågt i försnacket då hon tycker att hon haft problem med distansen i år.

– Jag känner mig varken snabb eller uthållig, jag har en väldigt jämn fart. Det är bra för 100 fjäril och 200 fritt, men på 100 fritt behöver jag lite mer speed. Sedan dör jag lite i slutet för att jag måste öppna så hårt, sade hon.

Med den form som svenskan visat upp hittills kommer hon dock säkerligen att slåss om medaljerna i finalen natten till fredag, svensk tid. I morgon har hon dessutom ledigt från försöken och kan ladda för OS-finalen i lugn och ro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset