Sport

Sjöström tillbaka i London: "Jag är inte vidskeplig"

Sarah Sjöström OS-laddar med att jaga EM-medaljer i London.
Sarah Sjöström OS-laddar med att jaga EM-medaljer i London.

Nedräkningen fortsätter för Sveriges största guldhopp i Rio.Simstjärnan Sarah Sjöström ska hitta en bra känsla på EM som avgörs i OS-anläggningen i London. Platsen där allt gick snett för fyra år sedan.– Jag har aldrig varit vidskeplig, det ska bara bli kul, säger hon.

Sjöström är glad, harmonisk och lyser av självförtroende när hon möter pressen dagarna innan måndagens EM-start i London.

Efter en längre period av hård träning ser hon fram emot att få bryta av vardagsslitet med tävling.

Hon är på upploppet när det gäller OS-förberedelserna och räknar dagarna fram till invigningen i Rio de Janeiro den 5 augusti.

– Jag längtar jättemycket, man känner att tiden går så himla fort. Jag har bara tre tävlingar kvar nu, så det gäller verkligen att träna på de sista bitarna som kan bli bättre och göra allt så bra som möjligt, säger hon.

Det är i Rio som titeln hon saknar ska komma.

Missar och tårar

För fyra år sedan slutade guldjakten i tårar. Sjöström blev sjuk precis före OS, missade den sista finslipningen och blev som bäst fyra på specialdistansen 100 meter fjäril.

Att tävla i OS-bassängen i London igen ger inga negativa vibbar.

– För vissa kan det vara så, att de inte vill återvänta till en arena där det gått dåligt. Men nu är det en helt annan grej, man är i en helt annan form, säger hon.

Den 22-åriga simdrottningen från Södertörn har dominerat stort de senaste åren och haft enorma framgångar. På EM för två år sedan tog hon medalj i alla sina starter – sju stycken, varav tre guld – och på VM i fjol slog hon till med två guld och fem medaljer.

På fjärilsdistanserna är hon i en klass för sig.

Inte toppad

Hon är inte toppad på EM utan tar mästerskapet som träning. Men förmodligen kommer hon att plocka en del medaljer i alla fall.

Sjöström får ett hektiskt program trots att hon inte simmar hela mästerskapet. Hon simmar tre distanser individuellt (50 och 100 meter fjäril och 100 meter fritt) och två lagkapper. Sedan inleder hon 200 meter fritt, men slutför den inte utan packar väskan och åker hem på lördag.

TT: Känns det konstigt att åka otoppad till ett mästerskap?

– Man brukar inte få lika mycket gratis, men jag vet att jag brukar kunna simma några hyfsat bra lopp ändå. Det har vi sett många gånger tidigare, säger Sjöström som är världsetta i år på fjärilsdistanserna och trea (etta i Europa) på 100 meter fritt.

På OS simmar hon 50, 100 och 200 meter fritt och 100 meter fjäril individuellt.

Att hon ändå simmar EM, när allt fokus ligger på OS, är för att få fartträning.

Det har varit en viktig del i OS-förberedelserna att tävla på hög nivå med jämna mellanrum. Sjöström har imponerat stort och radat upp världstider hela året trots att hon – bortsett från Stockholmstävlingen i månadsskiftet mars/april – inte heller då varit toppad.

Sjöström inleder det individuella programmet på måndagen med 50 meter fjäril.

– Det är skönt att börja med en kort distans, det är lättare att hitta känslan än på en jobbig distans som 200.

Läs också