Sport

Sjöström visade upp medaljerna

Sarah Sjöström med sina tre OS-medaljer i OS-byn.
Sarah Sjöström med sina tre OS-medaljer i OS-byn.

Tävlandet är över för simdrottningen Sarah Sjöström, som ägnade första tävlingsfria dagen på länge åt att sova. Länge.– Jag har sovit hela dagen, nästan, säger hon.I dag visade hon upp sin medaljtrippel i OS-byn.

Guldet glimrade, silvret strålade och bronset blänkte i fotoblixtarna när Sarah Sjöström plåtades med sina medaljer i OS-byn.

Det är dagen efter den sista tävlingen, och eftersom simningen gått sena tider var hon som vanligt inte i säng förrän kring halv tre på natten, Rio-tid. Så i dag, den första tävlingsfria för hennes del, har tagit det lugnt.

– Det var nästan lite skönt att inte behöva simma final på 50 meter fritt. Det tär att göra så här många lopp, jag är nog en av de simmare som simmar flest lopp på OS.

Ska smälta allt

Hon har inte planerat vad hon ska göra fram till hemresan. Snart är också alla åtaganden i form av intervjuer avklarade. Det har blivit en del under de gångna veckorna, och det var trötta ögon som tittade in i kamerorna under lördagen.

– Jag ska ta det lugnt, inte planera utan göra det jag känner för just nu. Man blir ganska trött, det var intensiva tävlingsdagar.

Kanske passar hon på att kolla på friidrott, men inget är som sagt skrivet i sten. Än har hon inte hunnit smälta allt som har hänt och sitt fantastiska resultat med tre medaljer.

– Jag ser inte tillbaka så mycket än. Men när man fortfarande bor kvar i OS-byn och fortfarande är kvar är det svårt att förstå hur stort det här är.

– Jag tror nästan att man måste komma hem och få landa innan det sjunker in.

Fyller år

Planet hem till Stockholm från Rio de Janeiro går den 16 augusti.

– Så jag kommer hem på min födelsedag, säger Sjöström, som blir 23 år på onsdag.

TT: När man precis har vunnit ett OS-guld, vad önskar man sig i födelsedagspresent då?

– Oj, jag vet inte. Inga saker i alla fall. Mest bara att få vara hemma och ta det lugnt.

Var OS-medaljerna kommer att hamna när hon väl är hemma vet hon inte. Övriga mästerskapsmedaljer har hon samlade i en stor skål hemma i lägenheten. Och även om de är speciella allihop så kanske just de här tre är lite extra speciella. Eller i alla fall en av dem.

– OS-guld är ju det allra största. Jag slog världsrekord och gjorde mitt livs lopp i en OS-final. Det är klart att det är speciellt.

Jonas Ekströmer/TT
Sarah Sjöströms guldmedalj på 100 meter fjärilsim fotograferad i OS-byn på lördagen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset