Sport Sport-topp

Sjöströms fantastiska medaljrad

Sarah Sjöström tog brons på 100 meter fritt i Rios olympiska simstadion under sommar-OS i Rio. Hon gratulerar 16-åriga skrällsegraren Penny Oleksiak från Kanada som delade guldet med amerikanskan Simone Manuel.
Sarah Sjöström tog brons på 100 meter fritt i Rios olympiska simstadion under sommar-OS i Rio. Hon gratulerar 16-åriga skrällsegraren Penny Oleksiak från Kanada som delade guldet med amerikanskan Simone Manuel.

Hon var trött, sliten och började misstänka att hon var sjuk. Då plockade Sarah Sjöström, 22, fram sin unika mästerskapskvalitet.OS-bronset på 100 meter frisim var hennes 14:e raka lopp som gav mästerskapsmedalj.– Det känns helt fantastiskt, jag kände mig verkligen inte i medaljform i dag, sade hon.

Inte sedan avslutningsloppet på VM i Barcelona 2013 har Sarah Sjöström kammat noll.

Den gången blev hon fyra på 50 meter frisim.

Sedan dess har det blivit medaljvinst varje gång individuellt i långbana.

Fyra gånger på EM i Berlin 2014, fyra gånger på VM i Kazan förra året, tre gånger på EM i London i år och för tredje gången under OS i Rio de Janeiro.

Ett fantastiskt facit.

"Helt slut"

Sjöström gjorde sitt 13:e lopp i Rio och framför allt hade fem 200-meterslopp under de senaste tre dagarna slukat massor av energi.

– Jag vaknade halv elva och sedan gick jag och la mig och sov till lunch efter frukosten. Jag har varit helt slut, berättade hon.

TT: Var hittade du kraften?

– Det var svårt att tagga till när man vet att man inte mår hundraprocentigt, men när man väl står på startpallen vet man vad man ska göra, sade Sjöström.

Hon tog bronset på 52,99 – 32 hundradelar över sitt eget svenska rekord.

Bortsett från Sarah Sjöström på en medaljplats var allt annat i loppet oväntat.

Favoriten föll

Storfavoriten och världsrekordhållaren Cate Campbell, Australien, stod för en fiaskoinsats och slutade bara på sjätte plats efter att i ledning på andra längden ha tagit helt slut.

– Det är tufft att vara favorit, det vet jag också. Man har allt att förlora, det är tufft att klara av det, sade Sjöström.

Lillasyster Bronte Campbell, VM-guldmedaljör på distansen i fjol, var fem hundradelar efter Sjöström och hamnade på fjärdeplatsen.

Och i ett lopp fullt av överraskningar blev det naturligtvis två guldmedaljörer, 16-åriga kanadensiska underbarnet Penny Oleksiak och Simone Manuel, USA, slog händerna i kaklet samtidigt på 52,70.

– Det är nog den största överraskningen hittills i det här mästerskapet, sade Sjöström om resultatlistan.

Sum-simmarevändning

Sjöström var nöjd med simningen, men inte med sin teknik.

– Jag vänder jag ju som en sum-simmare (ungdoms-SM), jag kan inte det i frisim. Det känns som jag ska skjuta in på fel bana i vändningen, jag har verkligen ingen aning om vad jag håller på med, säger hon med ett skratt.

Sjöström kan nu ståta med tre OS-medaljer. Det är 16 år sedan en svensk senast tog tre medaljer i ett och samma sommar-OS, landslagskompisen Therese Alshammar tog två silver (50 och 100 meter fritt) och ett brons (4x100 meter fritt) i Sydney 2000.

– Jag är hur glad som helst. Nu har jag en av varje valör, det är ashäftigt.

Det kan bli mer. Individuellt återstår 50 meter fritt och i lag 4x100 meter medley. Båda grenarna börjar i kväll, svensk tid.

– 50 fritt blir lika tufft som 100. Nu har jag simmat flest lopp av alla på hela OS och jag tror jag är tröttast.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset