Sport

Sjöströms sköna miljonrullning

Även ett brons är guld värt för Sjöström som kan få in mer sponsorpengar efter sina OS-framgångar.
Även ett brons är guld värt för Sjöström som kan få in mer sponsorpengar efter sina OS-framgångar.

Sarah Sjöströms OS-framgångar gör att hon kommer att dra in runt fem miljoner kronor i sponsorintäkter under 2016.Allt pekar på att den summan stiger nästa år tack vare medaljregnet i Rio.– Det finns utrymme för en stor sponsor till och hon har gjort det jobbet väldigt lätt för oss, säger hennes manager Daniel Wessfeldt.

I natt tog Sarah Sjöström sin tredje OS-medalj i Rio, ett brons att lägga till guldet på 100 meter fjäril och silvret på 200 meter fritt.

Framgångarna ger förstås också klirr i kassan.

Redan efter framgångarna i VM för ett år sedan var prognosen att hon skulle kunna dra in runt fem miljoner kronor i sponsorintäkter under 2016. Så blir det också, bekräftar Wessfeldt för TT:

– Det ligger runt där, det kan bli lite mindre eller lite mer. Det beror lite på hennes slutliga OS-facit.

Fyra stora sponsorer

Sjöström har fyra huvudsponsorer i Hennes & Mauritz, Procter & Gamble, Arena och Oatley. Hur mycket hennes OS-medaljer är värda i bonusar vill Wessfeldt inte säga.

– Nej, vi får inte lov att prata om det. Men jag kan ju säga att det är mycket mindre pengar än vad det är för dem som är bäst i världen i sporter som tennis, golf och fotboll. Då är det småpengar. Men för en simmare så är det i det yppersta skiktet.

Till nästa år är planen att dra in ytterligare en stor sponsor till Sjöström.

– Vår strategi är att hon ska ha en handfull beständiga sponsorer, långsiktiga som alla är branschexklusiva. Vi ska inte plottra bort det med 20 olika företag, utan det ska kännas exklusivt för dem som är med. Så det finns utrymme för ytterligare en.

Förhandlar efter OS

Några förhandlingar pågår inte nu.

– Vi valde att stänga av allt med flit två månader före OS så att hon helt skulle kunna fokusera på detta. Nu har hon gjort det jobbet väldigt lätt för oss.

Wessfeldt säger att han är imponerad över Sjöström, men att han hade väntat sig framgångarna. Han tycker att hans klient i och med OS-succén är topp tre bland de hetaste svenska idrottarna.

– Zlatan är nummer ett, sedan är väl Henrik Stenson som en av världens bästa golfare och med en majorvinst lite före i ett globalt perspektiv. Men sedan kommer Sarah, även internationellt sett, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset