Sport Fotboll

Sjöstrands jobb att hitta ersättaren

Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Håkan Sjöstrand. Arkivbild.

Här är mannen med svensk fotbolls viktigaste uppdrag den närmaste tiden:Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.Han ska hitta Erik Hamréns efterträdare som förbundskapten för fotbollslandslaget.– Det får ta den tid det tar, säger han.

Spekulationerna om nästa förbundskapten har pågått sedan i höstas men gick upp i full styrka så fort beskedet kom att Hamrén slutar efter EM i sommar.

På måndagens presskonferens på Friends var Erik Hamrén flankerad av Sjöstrand och förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson.

Vem tar över?

Och när?

Det var och är frågorna.

Ingen vet just nu, men den heta potatisen om vem som blir näste förbundskapten bollade Nilsson elegant över till Sjöstrand med orden:

– Förbundsstyrelsen har gett Håkan uppdraget att påbörja processen att hitta Eriks efterträdare.

Processen inledd

Sjöstrand:

– Vi har startat processen. Det kommer att finnas en ny förbundskapten när vi möter Holland i VM-kvalet den 6 september. Det får ta den tid det tar, men sedan handlar det förstås om att göra klart så fort som möjligt. Det handlar om att hitta en förbundskapten som kan leverera bra resultat. Så enkelt, men också så svårt är det.

TT: Ni fick beskedet för tre veckor sedan av Hamrén. Har ni redan pratat med några och vilka svar har ni i så fall fått?

– Vi har inte pratat med någon utan den aktiva processen går igång nu, säger Sjöstrand.

Pratar ni namn eller profilbild?

– Det är klart att det finns en kravprofil. I slutändan handlar det om att få en så kompetent förbundskapten som möjligt.

Kan ni tänka er någon som inte är svensk?

– Det är spekulationer som jag avstår från.

Richt inblandad

Sjöstrand kommer att jobba tätt med en grupp medarbetare, bland andra landslagschefen Lars Richt, i sökandet efter den nye förbundskaptenen.

– Jag kommer att vara med i processen, säger Richt.

Det slutgiltiga beslutet tas av förbundsstyrelsen.