Sport Sport-topp

Sjarapova överklagar tvåårig avstängning

Maria Sjarapova stängs av för dopning i två år. Arkivbild.
Maria Sjarapova stängs av för dopning i två år. Arkivbild.

Tennisstjärnan Maria Sjarapova stängs av i två år för dopning, meddelar det Internationella tennisförbundet ITF.Ryskan kommer dock att överklaga domen till idrottens högsta domstol Cas.

Sjarapova testades positivt för meldonium i vintras och erkände direkt att hon tagit medlet, som bannlystes vid nyår, i över ett decennium.

Sjarapova skriver på Facebook att hon kommer att överklaga domen. Enligt ryskan har ITF:s utredningsgrupp kommit fram till att hon inte medvetet dopat sig och därmed accepterar hon inte domen.

"Orättvist och hårt"

"Utredningsgruppen har på ett korrekt sätt kommit fram till att jag inte medvetet brutit mot några dopningsregler, därför kan jag inte acceptera en orättvis och hård tvåårsavstängning..Jag kommer omedelbart att överklaga avstängningen till Cas", skriver hon.

Det var i mars som Sjarapova, den kvinnliga idrottare i världen som tjänat mest pengar, chockade hela idrottsvärlden när hon berättade att hon åkt fast för dopning. Hon berättade då att hon använt meldonium under lång tid för att behandla diabetes och lågt magnesiumvärde.

Meldonium sattes upp på antidopningsbyrån Wadas dopningslista vid årsskiftet då det bevisats att medlet förbättrade blodcirkulationen och därmed ska räknas som prestationshöjande.

Ingen dom ännu

Sedan dess har en mängd idrottare åkt fast, främst från de forna öststaterna. Även svenska friidrottsstjärnan Abeba Aregawi tillhör den skaran, men där har ännu inget beslut kring en eventuell avstängning tagits.

Sjarapova tog direkt på sig skulden och menade att hon gjort ett stort misstag då hon inte läst ett mejl från ITF att medlet satts upp på dopningslistan.

Avstängningen för den femfaldiga grand slam-vinnaren räknas från den 26 januari i år och i två år framåt vilket innebär att hon bland annat missar OS i Rio i augusti.

Den 29-åriga Sjarapova har under sin karriär dragit in motsvarande nästan 300 miljoner kronor i prispengar och, enligt Forbes, drygt 1,6 miljarder kronor i andra förtjänster som sponsor- och reklaminkomster, skriver Reuters.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset