Sport

"Sjarapova skulle ha sökt dispens"

Maria Sjarapova under måndagens presskonferens.
Maria Sjarapova under måndagens presskonferens.

Maria Sjarapova hade behövt få en dispens beviljad.Då kan hjärtmedicinen innehållande meldonium varit godkänd att ta, säger ordföranden i Riksidrottsförbundets dopningkommision.

– Det finns regler för hur dispens beviljas: om man behöver det för sin hälsa och att det inte ger en bättre prestation än om man hade varit frisk, säger Kristina Olinder, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningkommision till TT.

Tennisstjärnan Maria Sjarapova säger att hon tagit en hjärtmedicin innehållande det dopningsklassade medlet meldonium – som förbjöds vid årsskiftet – sedan 2006 på ordination av en familjeläkare.

Kan inte skylla ifrån sig

Den femfaldiga grand slam-vinnaren lämnade det positiva testet under Australian Open i Melbourne i januari. Antidopingorganisationen Wada utfärdar eventuella dispenser.

– Den här substansen tillhör det som man säger är en ospecificerad substans och då är normalstraffet fyra år. Då hjälper det inte att säga att man fått det från sin doktor. Man ansvarar för sin omgivning; att inte doktorn lämnar fel medicin, säger Kristina Olinder.

TT: Man ansvarar för det man stoppar i sig?

– Exakt, det finns en möjlighet till en nedsättning (av straffet) om vederbörande kan bevisa att det inte är taget med dopningssyfte eller för att förbättra prestationen.

OS-tankar avfärdas

Internationella tennisförbundet har stängt av Sjarapova tills vidare från och med den 12 mars. Men ordföranden för det ryska tennisförbundet säger, enligt nyhetsbyrån Tass, att avstängningen kan hävas. 28-åringen får i så fall representera sitt land i sommarens OS i Rio de Janeiro i augusti.

Teorin avfärdas av Sveriges olympiska kommittés (SOK) verksamhetschef Peter Reinebo.

– Utredningen och påföljderna får ha sin gång. Men har svårt att se att hon är med på OS, säger han till TT.

Sjarapova, just nu världsjua, tog OS-silver i singel i London 2012.