Sport

Sjarapova tog meldonium

Maria Sjarapova under presskonferensen i Los Angeles.
Maria Sjarapova under presskonferensen i Los Angeles.

Den ryska tennisstjärnan Maria Sjarapova har testat positivt för dopning.– Jag gjorde ett enormt misstag, säger 28-åringen på en presskonferens i Los Angeles.

Den förra världsettan testades under Australian Open i Melbourne i januari.

Enligt Sjarapova har hon använt den förbjudna substansen meldonium – samma ämne som den svenska löparstjärnan Abeba Aregawi testade positivt för i januari.

– Jag tar fullt ansvar för det jag gjort. Jag vill inte avsluta min karriär på det här sättet och jag hoppas innerligt att jag får en chans till, säger Sjarapova.

Tennisstjärnan kunde inte säga något om vilka följder hennes dopningsbrott får men sade att hon samarbetar fullt ut med Internationella tennisförbundet ITF. Enligt Sjarapovas advokat riskerar hon avstängning i fyra år, men beroende på omständigheterna kan straffet bli betydligt lindrigare.

I ett pressmeddelande tillkännager ITF att Sjarapova stängs av tills vidare från den 12 mars.

Utvecklat i Lettland

Hjärtmedicinen meldonium utvecklades i Lettland och inkluderades på Internationella antidopningsbyrån Wadas svarta lista den 1 januari i år – efter att ha varit på bevakningslistan i ett år – och Sjarapova hävdar att hon har använt medlet sedan 2006.

– Jag blev sjuk väldigt ofta och led brist på magnesium. Vi har diabetes i familjen och tecken tydde på att jag hade det. Det (meldonium) var en av medicinerna, bland flera, jag fick, säger Sjarapova.

Ryskan säger att hon inte kontrollerade listan med förbjudna preparat inför säsongen – vilken hon fick i ett mejl från Wada den 22 december i fjol.

Fem stora titlar

Sjarapova vann Wimbledon som 17-åring 2004 och har tagit ytterligare fyra grandslam-titlar. Den senaste tiden har hon störts av en axelskada och på åtta månader har det bara blivit tre turneringar – den senaste Australian Open där hon förlorade i kvartsfinal mot ärkerivalen Serena Williams, USA.

Ryskan ligger sjua på världsrankningen.