Nyheter Sverige

Sjuk i två veckor innan lassadiagnos

Den lassasmittade kvinnan vårdas på isoleringsenheten på Linköpings universitetssjukhus. Arkivbild.
Den lassasmittade kvinnan vårdas på isoleringsenheten på Linköpings universitetssjukhus. Arkivbild.

Den kvinna som i fredags diagnostiserades med lassafeber och nu vårdas på högisoleringsenheten i Linköping insjuknade redan i mitten av mars. Nu försöker sjukvården kartlägga kvinnans alla kontakter före diagnosen.

Med anledning av ebolaepidemin i Västafrika har infektionsklinikerna på Sveriges universitetssjukhus tränat intensivt för att ha rutiner för att upptäcka och behandla eventuell ebolasmitta.

Trots det tog det mer än två veckor innan sjukvården upptäckte den kvinnan som i fredags diagnostiserades med lassafeber, en dödlig blödarfeber som påminner om ebola, även om den inte är lika smittsam.

– Det är en mycket ovanlig sjukdom. Detta är första gången som en blödarfeber diagnostiserats i Sverige över huvud taget, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Ingen feber

Kvinnan hade rest i Västafrika, det vill säga i samma region där ebola skördat tusentals offer. I mitten av mars blev hon sjuk och sökte vård på en vårdcentral där kvinnan vidarebefordrades till sjukhus.

– En försvårande omständighet för diagnostiken var att patienten inte hade någon feber. Däremot hade patienten tecken på hjärninflammation, varför patienten fördes över till infektionskliniken, säger Anne Haglund Olmarker, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hon tycker inte att diagnostiken tog orimligt lång tid. Tvärtom.

– Patienten hade inga typiska symtom. Det har varit något av ett detektivarbete, säger hon.

Övat mycket

Under påskhelgen tillkom hörselnedsättning, vilket fick läkarna att tänka i andra banor. I onsdags skickades prover till Folkhälsomyndigheten och redan på torsdagen var Folkhälsomyndighetens preliminära svar att det var lassafeber.

TT: I spåren av ebolaepidemin har ju infektionsklinikerna ändå övat mycket. Borde inte misstanken ha kommit tidigare?

– Det finns ett visst släktskap, men det är inte samma symtom. I det här fallet fanns dessutom ingen feber. I efterhand är det ju alltid lätt och vi ska naturligtvis analysera förloppet, men min uppfattning för närvarande är ändå att man jobbat bra för att hitta fram till rätt diagnos, säger Anne Haglund Olmarker.

Ett 70-tal personer har haft kontakt med kvinnan före diagnos, var av det stora flertalet nu har kontaktats. Kvinnan vårdas för närvarande i Linköping och uppges vara på bättringsvägen.