Nyheter Världen

Sjukhus bombades i Aleppo

Aleppo i norra Syrien.
Aleppo i norra Syrien.

Fyra provisoriska sjukhus och en blodbank har flygbombats i den syriska staden Aleppo det senaste dygnet. I huvudstaden Damaskus dödades minst åtta personer och tjugo skadades i en raketattack.

Flera människor dödades när en raket träffade en restaurang i den regeringskontrollerade delen av Damaskus på söndagen, uppger regimkritiska Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Raketerna avfyrades från ytterområden och slog ner i kvarteren kring de centrala delarna av huvudstaden, rapporterar AFP.

Under söndagen flygbombades också Aleppo i norr, där ett två dagar gammalt spädbarn dödades på ett sjukhus när hans syretillförsel bröts. Bombningen mot sjukhuset var det andra på nio timmar enligt läkarorganisationen IDA.

"Det enda läkarna kunde göra var att skrika till sina kolleger att ta skydd och skydda barnen", skriver organisationen i ett uttalande.

"Oerhörd förtvivlan"

Marianne Gasser, chef för Internationella rödakorskommittén (ICRC) i Syrien, säger till AFP att nyheten om sjukhusbombningarna fyllde henne med "oerhörd förtvivlan".

– Jag tänker på människorna som har dött, och som fortsätter att dö, igen och igen. Jag tänker på patienterna och deras familjer, och jag känner med läkarna som vill hjälpa till men inte kan längre.

Strider har rasat i staden sedan sommaren 2012. Fredsförhandlingarna om Syrien har misslyckats gång på gång, senast tidigare i år, då de ställdes in efter att strider blossat upp i och omkring Aleppo. Nu är regimen redo för nya fredssamtal, rapporterar den statliga syriska nyhetsbyrån Sana. Tidigare i veckan sade FN-sändebudet Staffan de Mistura att FN hoppas få till en ny runda fredssamtal i Genève i augusti.

Flera sjukhus förstörda

Enligt WHO är Syrien den farligaste platsen att arbeta på för sjukvårdspersonal. I fjol skedde 135 angrepp mot vårdinrättningar och sjukvårdspersonal i landet och de senaste månaderna har flera sjukhus förstörts och sjukvårdspersonal dödats i Aleppo.

Tidigare i juli träffades enligt SOHR ett sjukhus av så kallade tunnbomber i samband med en flygräd.

Khaled Khatib/AP/TT
Räddningsarbete efter en flygbombning i det rebellkontrollerade området Tariq al-Bab i Aleppo. Arkivbild.