Nöje Musik Nyheter Världen

Skärpt säkerhet vid Brysselspelning

Johnny Hallyday på scen i Bryssel bara dagar efter terrorattackerna.
Johnny Hallyday på scen i Bryssel bara dagar efter terrorattackerna.

Den franska rockikonen Johnny Hallyday gjorde vad Mariah Carrey inte vågade. Skyddad av soldater genomförde han på påskaftonen en konsert i Bryssel.

– En del av mitt blod är franskt genom min mamma och den andra delen belgiskt genom min pappa, sade Johnny Hallyday till de 11 000 i publiken på lördagen. Publiken svarade med att skandera "Johnny, Johnny, Johnny".

Den 72-årige rockstjärnan är inte särskilt känd utanför fransktalande länder. Men att konserten, den första av två i Bryssel i helgen, sändes live på 300 biografer i Frankrike säger något om ikonens status.

För flera i Brysselpubliken, skakade efter tisdagens terrordåd, innebar konserten en paus från chocken och sorgearbetet.

– Om vi ger efter för paniken, skulle vi aldrig gå någonstans längre. Jag är inte orolig, jag litar på säkerhetstjänsten . . . och Johnny, säger Lindsey, en i publiken.

Eller som Michel, en Brysselbo som gick på konserten för att "glömma den här fruktansvärda helgen", uttrycker det:

– När du ser Johnny, då är du inte längre rädd.

Med tisdagens attacker färskt i minnet var konsertlokalen Palais 12 ändå inte som vanligt.

– Vi har tredubblat vår personal och har polis och militär som förstärkning. Alla genomsöks, vilket inte nödvändigtvis görs i vanliga fall, säger Stefan Feldbusch, säkerhetskoordinator.

Världsstjärnan Mariah Carey meddelade tidigare i veckan att hon ställer in sin kommande spelning i Bryssel av säkerhetsskäl.