Nyheter Världen

Skärpta FN-sanktioner mot Nordkorea

Kinas ambassadör till FN Liu Jieyi och hans egyptiska motsvarighet Abdellatif Aboulatta röstar i säkerrådet. Samtliga 15 medlemsländer står bakom resolutionen.
Kinas ambassadör till FN Liu Jieyi och hans egyptiska motsvarighet Abdellatif Aboulatta röstar i säkerrådet. Samtliga 15 medlemsländer står bakom resolutionen.

FN:s säkerhetsråd skärper drastiskt sanktionerna mot Nordkorea. Beslutet är enhälligt och sanktionerna är de hårdaste som säkerhetsrådet någonsin har utdelat mot landet.

Det är en reaktion på att Nordkorea genomförde ett kärnvapenprov den 6 januari och en raketuppskjutning den 7 februari.

Sanktionerna syftar till att strypa den nordkoreanska regimens finansiering av kärnvapen och andra förbjudna vapenprogram. All godstrafik till och från Nordkorea ska inspekteras.

På svarta listan

Nordkoreas handelsrepresentanter i Syrien, Iran och Vietnam finns bland 16 individer som förs upp på FN:s svarta lista tillsammans med 12 nordkoreanska entiteter, rapporterar Reuters.

Bland entiteterna nämns rymdstyrelsen Nada och underrättelsetjänsten.

Resolutionen innebär att medlemsländer måste begränsa handeln med Nordkorea och hindra nordkoreanska fartyg med förbjudet gods från att anlöpa deras hamnar. Hittills har de haft skyldighet att granska fartygslaster enbart om det funnits rimliga grunder att misstänka att de innehållit förbjudet gods.

Långa förhandlingar

Beslutet är resultatet av närmare två månaders förhandlingar mellan USA och Kina.

– Det internationella samfundet har, med en röst, har sänt ett enkelt budskap till Pyongyang: Nordkorea måste överge dessa farliga program och välja en bättre väg för sitt folk, sade president Barack Obama i ett uttalande.

Medlemsländerna blir också skyldiga att utvisa nordkoreanska diplomater som är inblandade i smuggling eller andra olagligheter.

Lyxiga armbandsur och andra produkter som är avsedda för den nordkoreanska eliten får inte längre exporteras dit. Det är en skärpning av den tidigare sanktionstexten.

Vilken verkan den nya sanktionslistan får beror i hög grad på hur strikt Kina är redo att tillämpa den. Kina har länge fruktat att alltför stark press på den nordkoreanska regimen kan leda till en kollaps som skulle skapa kaos vid landets gräns.