Nyheter Sverige

Skärpta straff för knarkfabrik

Flera personer har i två hovrättsdomar dömts till långa fängelsestraff. Arkivbild.
Flera personer har i två hovrättsdomar dömts till långa fängelsestraff. Arkivbild.

Göta Hovrätt skärper straffen kraftigt för fyra män som åtalats för att ha odlat cannabis på en liten ort utanför Karlsborg.

Rätten ändrar tiden för hur länge det grova narkotikabrottet pågått och samtliga fyra får påbackning med minst ett års fängelse jämfört med tingsrättens dom. För en av de åtalade höjs straffet från fem månaders fängelse till sex år. Hovrätten anser det styrkt att mannen som är i 30-årsåldern också gjort sig skyldig till grovt narkotikabrott och gör därmed en annan bedömning än tingsrätten.

De övriga tre får sina straff skärpta med mellan 12 och 18 månader till 4,5, 5,5 respektive 6 års fängelse.

Enligt polisens utredning var cannabisproduktionen omfattande och närmast industriliknande i vad som betecknades som en "narkotikafabrik".

I en annan dom fastställer Hovrätten för västra Sverige samtidigt straffet på 8 år och fyra månaders fängelse för en 42-årig man från Helsingborg som anses ha varit ledande i en omfattande cannabis- och marijuanahärva.

Ligan hade odlingar på sex platser i Sverige och en i Danmark. Enligt utredningen var odlingshusen bemannade dygnet runt. I tingsrätten dömdes elva personer som i olika grad medverkat i produktion eller försäljning. Fem av dem hade, liksom åklagaren, överklagat domen. För två av dem sänks straffet med ett halvår till 5 år och 10 månader, respektive 4 år och 10 månader. En får sitt straff ökat med fyra månader till 2 år och 10 månader och för den femte ligger strafftiden på 2 år och 8 månader fast.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset