Nyheter Världen

Skört syriskt eldupphör har inletts

Rök över en stadsdel i Aleppo 2012. Arkivbild.
Rök över en stadsdel i Aleppo 2012. Arkivbild.

Både den syriska regimen och rebellgrupper uppges vara redo att följa eldupphöret i Syrien, som inleddes sent i kväll svensk tid. FN:s säkerhetsråd ställde sig enhälligt bakom fredsförsöket.

FN-sändebudet Staffan de Mistura avslöjade tidigare att fredssamtalen ska återupptas den 7 mars, förutsatt att vapenvilan respekteras och den humanitära hjälpen kan fortsätta att nå fram till behövande.

– Lördagen blir avgörande. Utan tvivel kommer det inte att råda någon brist på försök att underminera den här processen, sade de Mistura.

FN:s säkerhetsråd gav sitt enhälliga stöd till vapenvilan och manar alla parter att respektera överenskommelsen.

Den största paraplyorganisationen för oppositionen har meddelat att man fått med sig närmare 100 rebellfraktioner på att respektera ett två veckor långt eldupphör, rapporterar AFP.

Fortsatta attacker

Överenskommelsen har förhandlats fram av Moskva och Washington, och utesluter terrorrörelsen Islamiska staten (IS) och andra sunniextremister.

al-Qaidaanknutna Nusrafronten uppmanar i ett uttalande sina stridande att intensifiera attackerna mot den syriska regimen och dess allierade, rapporterar Reuters.

Ryssland fortsatte sina flygattacker mot rebellfästen med intensiv kraft bara timmar innan eldupphöret skulle träda i kraft, enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Angrepp ska bland annat ha riktats mot Douma öster om huvudstaden Damaskus, och mot rebellfästen i Aleppoprovinsen och Homs.

Flyttar fram positioner

Samtidigt uppgavs strider mellan rebeller och regimstyrkor ha fortsatt i provinsens Latakia.

– Man försöker flytta fram sina positioner innan eldupphöret för att försöka få ett bättre utgångsläge inför förhandlingarna, säger Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, till TT.

Striderna kan paradoxalt nog vara ett positivt tecken.

– Det visar att parterna tänker att det här kanske faktiskt blir ett eldupphör.

Men att få till stånd en långvarig vapenvila i Syrien är oerhört svårt i ett läge där terrorstämplade rörelser ofta slåss sida vid sida med mer moderata rebellgrupper eller befinner sig i samma områden, konstaterar Stenberg.

"Jag är inte särskilt optimistisk om möjligheterna till vapenvila, eftersom det är så många parter inblandade i Syrienfrågan. Men jag hoppas verkligen att de kommer att sluta bomba" skriver journalisten och medieaktivisten Mohammed al-Khatieb i den rebellkontrollerade staden Aleppo i ett meddelande till TT.