Nyheter Ekonomi Världen Sverige

Ska pressa priset för 80 000 platser

Migrationsverket ska upphandla 80 000 platser för asylboende. Arkivbild.
Migrationsverket ska upphandla 80 000 platser för asylboende. Arkivbild.

Migrationsverket har påbörjat sin hittills största upphandling av asylboenden och siktar på att pressa priserna. Totalt ska 80 000 platser upphandlas – en fjärdedel av dem helt nya.

I höst går det nuvarande ramavtalet för asylboenden ut. På tisdagen annonserade Migrationsverket en ny jätteupphandling av både befintliga platser och tiotusentals nya.

– Det handlar om runt 60 000 platser som finns i dag och ytterligare 20 000 platser eftersom det kom många nya asylsökande i höstas, säger Magnus Gustavsson, sektionschef på Migrationsverket.

Myndigheten kommer att erbjuda längre avtal än vad man tidigare har kunnat göra. Det hoppas man ska göra fler fastigheter tillgängliga, men också pressa priserna.

– I det nya ramavtalet erbjuder vi sex månader, ett år och treåriga avtal. Vi hoppas på så sätt kunna knyta till oss nya leverantörer som ser en affär i att iordningställa en byggnad för oss om man får ett längre avtal, säger Magnus Gustavsson.

– Vi anger takpriser och vi hoppas att konkurrensen ska göra att priset går ner ytterligare. Signalerna vi har fått från marknaden är att om vi kan erbjuda just längre avtal så kan man gå ner i pris.

Hur mycket pengar det skulle gå att spara om priserna sänks vill Magnus Gustavsson inte gå in på, men det finns kalkyler gjorda.

– Det handlar om åtskilliga summor, säger han.