Nyheter Världen Sverige

Ska skydda kärnkraftsverk med vapen

Beväpnade skyddsvakter ska i framtiden bevaka kärnkraftsverket OKG i Oskarshamn och Sveriges två andra anläggningar i Forsmark och Ringhals. Arkivbild.
Beväpnade skyddsvakter ska i framtiden bevaka kärnkraftsverket OKG i Oskarshamn och Sveriges två andra anläggningar i Forsmark och Ringhals. Arkivbild.

Vakter beväpnade med skjutvapen ska skydda landets tre kärnkraftsverk i framtiden.– Det har inget att göra med att vi ser en ökad hotbild, säger Christer Sandström på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

I en regeringsrapport för fyra år sedan från SSM och andra myndigheter föreslogs det att skyddsvakter vid kärnkraftsverken i Oskarshamn, Ringhals och Forsmark får bära vapen. Från och med februari 2017 blir det verklighet.

– Om ett hot riktas mot eller genomförs mot ett kärnkraftsverk kan det vara så att en skyddsvakt behöver ett tjänstevapen. Ett tjänstevapen är till för att skydda sig själv för att kunna agera, säger Christer Sandström, enhetschef för kontroll och skydd på SSM, till TT.

TT: Finns det en ökad hotbild mot landets kärnkraftsverk?

– Vi vill hålla framdrift när det gäller utvecklingen av det fysiska skyddet ute på kärnkraftsverken. Det har inget att göra med att vi ser en ökad hotbild och det är inte direkt kopplad till den högre hotnivån som Säpo har gett, säger Sandström.

Kärnkraftsverken har varit delaktiga i arbetet med att utforma de nya säkerhetskraven.

– Vi delar givetvis myndighetens bedömning att omvärlden ser annorlunda ut i dag än vad den gjorde för bara några år sedan, säger Anders Österberg, informationschef på OKG i Oskarshamn.