Sport

Skaderisken stor med offensivt spel

Tommy Boustedt i båset under en Tre Kronor-träning i Moskva.
Tommy Boustedt i båset under en Tre Kronor-träning i Moskva.

Förändringarna har gjort ishockeyn offensivare och mer publikvänlig.Men utvecklingen har en baksida.– Det har ökat skaderisken för spelarna, säger Tommy Boustedt, Tre Kronors general manager.

Redlineoffside är borta sedan länge, anfallszonerna är större och tempot har blivit högre. Dessutom spelas det fler matcher än tidigare och numera anses alla vara viktiga.

Enligt Tommy Boustedt, Tre Kronors general manager, innebär det att sporten har blivit mer skadedrabbad än tidigare.

För Sverige har det i år resulterat i att många NHL-spelare tvingats tacka nej till VM-spel i Ryssland.

– När man tittar på antalet matcher så är det precis på gränsen vad människan är byggd för att klara av. Varje match är viktig i dag. Det är ingen de bara kan åka av och det gör att spelarna täcker skott, tar smällar och spelar halvskadade stora delar av säsongen, säger han.

– Sedan är det omöjligt att gå in på varje individ för att analysera deras återbud till VM.

Ökade skaderisker

Sportens utveckling har gjort att spelarna numera tar på sig mer skydd än tidigare. Men inte ens det hjälper för att få bukt med skadorna. Och Tommy Boustedt är osäker på om ishockeyn är på väg åt rätt håll.

– Jag vet inte. Alla förändringar för att få till ett offensivare spel har i sin tur ökat skaderisken. Det handlar om tacklingar, smällar och puckar som kommer i högre fart än tidigare, säger han.

– Tittar man på hockeyspelare i dag så är de mer vältränade än vad de var för 20 år sedan; de är snabbare, explosivare, starkare, och det gör att smällarna blir kraftfullare.

Nytt regelverk?

I dag jobbar NHL, Internationella förbundet och alla nationsförbund tillsammans för att hitta rätt väg. Det handlar om spelarutbildningar i hur man främst skyddar sig mot tacklingar och att visa respekt för sina motståndare.

TT: Är det tillräckligt?

– Människokroppen är begränsad. Även om man nu hoppar längre i längd, högre i höjd och springer fortare så finns det fortfarande begränsningar. På sikt kanske man måste titta över regelverket, säger Tommy Boustedt.