Nyheter Ekonomi Sverige

Skadlig minifluga på frammarsch

Här har en suzukifluga landat på en druva i en tysk vinodling. Oron är stor för att den börjar få fäste i Skåne. Arkivbild.
Här har en suzukifluga landat på en druva i en tysk vinodling. Oron är stor för att den börjar få fäste i Skåne. Arkivbild.

Trots att den är pytteliten kan suzukiflugan ställa till stor skada på frukt och bär. Nu ses den allt oftare i Skåne och länsstyrelsen jämför med mördarsnigelns intåg i Sverige:

– Jag tror att det som kommer att hända om vi inte tar tag i det är att vi får en situation liknande den med mördarsnigeln, där handfallenhet gjorde att den fick stor spridning, säger Nils Carlsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne till SVT Nyheter Skåne.

Suzukiflugan är släkt med bananflugan och upptäcktes först i Japan. 2008-2009 etablerade den sig i Sydeuropa och sedan dess har den snabbt spridits norrut. För två år sedan hittades den första gången i Skåne. Nu kommer allt fler rapporter till länsstyrelsen om flugans framfart.

Frukt och bär är dess passion. Den borrar små hål och lägger sedan sina larver.

– Blir det ett angrepp på blåbär så kan det bli bekymmersamt för björnar, skogsfåglar och andra djur som har blåbär som föda, säger Nils Carlsson till tv-kanalen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset