Sport

Skagius: "Kan börja tro på mig själv"

Johannes Skagius är på väg uppåt igen.
Johannes Skagius är på väg uppåt igen.

Johannes Skagius var två sekunder över OS-kvalgränsen på 100 meter bröstsim.Det var ändå ett steg i rätt riktning.– Det är det bästa jag har gjort på 1,5 år. Jag kan börja tro på mig själv igen, sade han.

Sundsvallssimmaren blev sexa på 1.01,70 på 100 meter bröstsim i Swim Open Stockholm – drygt två sekunder efter sydafrikanske stjärnan Cameron van der Burgh som hade 59,61.

Det är ned till de tiderna – OS-kvalgränsen är 59,81 – som Skagius måste hitta. Sista kvalchansen kommer på EM i London i maj.

Tillbaka från sjukdom

– Det borde vara möjligt. För två veckor sedan gjorde jag 1.05,0, så jag putsade tre sekunder på två veckor, sade Skagius som tränar i Österrike under hårdföre tyske tränaren Dirk Lange.

Skagius var överraskande VM-sjua på halva distansen 2013, men tappade sedan ett år på grund av sjukdom. Det är från det som 21-åringen försöker resa sig.

Erik Persson, som jagar OS-biljett på dubbla distansen, blev tvåa på 1.01,06 och slog personligt rekord med 68 hundradelar.

Två chanser kvar

Bröstsimstalangen Sophie Hansson, som tog dubbla JVM-silver i somras, slog sitt eget svenska juniorrekord på 50 meter bröstsim. Hon kröp under 31-sekundersstrecket, 30,98, och blev tvåa efter världsrekordhållerskan Ruta Meilutyte, Litauen (30,13).

– Det är kul att tänja gränserna. Det ger en trygghet också att känna att jag är i form inför 100, sade hon.

Hansson, 17, drömmer om att kvala in till OS på 100 meter bröstsim. Hennes personbästa ligger en halv sekund över OS-kvalgränsen och på lördag kommer den första chansen av två (EM också) att kvala in.