Nyheter Ekonomi Världen

Skandalkandidat favorit inför valet

Storfavoriten inför måndagens presidentval är Rodrigo Duterte, som skryter med att han lett dödsskvadroner under sin tid som borgmästare i Davao. Arkivbild.
Storfavoriten inför måndagens presidentval är Rodrigo Duterte, som skryter med att han lett dödsskvadroner under sin tid som borgmästare i Davao. Arkivbild.

Den 71-årige populisten Rodrigo Duterte är – trots en rad hårresande uttalanden – storfavorit inför måndagens presidentval i Filippinerna.Många fruktar nu vad som ska hända om han kommer till makten.

Rodrigo Duterte har skakat om det politiska etablissemanget i Filippinerna. I fredags gjorde president Benigno Aquino ett misslyckat försök att få de andra presidentkandidaterna att samarbeta för att stoppa den 71-årige populisten.

Duterte har under valrörelsen skämtat om att han önskat att han varit med i gruppvåldtäkten mot en australisk missionär, som blev brutalt mördad under ett fånguppror 1989.

Han har kallat påven för "en son till en prostituerad" och skrutit om sina otrohetsaffärer. När hans dotter gick ut och vittnade om sexuella övergrepp kallade han henne för en "drama queen".

Dödspatruller

Rodrigo Duterte, som skrutit om att ha lett dödspatruller under sin tid som borgmästare i Davao, har även lovat att massavrätta kriminella om han kommer till makten.

– Begravningsbyråerna kommer att vara fullpackade, sade han under ett valmöte där han rådde sina anhängare att ge sig in i begravningsbranschen om han vinner.

– Jag kommer att bidra med kropparna, sade han, enligt nyhetsbyrån AFP:s utsända.

Stabil ledning

Trots skandalerna har Duterte stöd av 33 procent enligt de senaste opinionsmätningarna, vilket ger honom en ledning på 11 procentenheter framför den närmaste rivalen, senatorn Grace Poe.

– Han har blivit en symbol för den frustration, kanske även desperation, som många av dem som har lagt sin tillit till landets elit känner, säger den filippinska statsvetaren Ramon Casiple till AFP.

"Gud hjälpe oss"

Presidenten – liksom Dutertes motkandidater och flera människorättsorganisationer – har varnat för att Filippinerna kan förvandlas till en diktatur om Duterte vinner. Eftersom Filippinerna har bara en valomgång, så blir Duterte president om han får flest röster på måndag.

– Han har ingen moral, säger 62-åriga Clarita Alia, som lever i ett slumområde i Davao, till nyhetsbyrån AFP.

Hon har förlorat fyra söner – den yngsta 14 år gammal – i vad hon och rättighetsgrupper hävdar är mord som begåtts av Dutertes dödsskvadroner.

– Gud hjälpe oss om han vinner. Jag uppmanar alla föräldrar att hålla uppsikt över sina barn.

Bullit Marquez/AP/TT
Människor protesterar mot Duterte med skyltar där det står "våldtäkt är inget skämt", med anspelning på presidentkandidatens uttalande om mordet och våldtäkten på en australisk missionär.
Bullit Marquez/AP/TT
Tvåa i opinionsmätningarna är senatorn Grace Poe, vars adoptivpappa Fernando Poe ställde upp i men förlorade presidentvalet mot Gloria Macapagal Arroyo 2004. Arkivbild.
Aaron Favila/AP/TT
En annan av kandidaterna är den förre diktatorn Ferdinand Marcos son, Ferdinand "Bongbong" Marcos Junior. Arkivbild.

Läs också