Sport Sport-topp

Skandaltruppen på väg till OS

Delar ur Rysslands OS-trupp före resan till Brasilien.
Delar ur Rysslands OS-trupp före resan till Brasilien.

Delar av den ryska OS-truppen är på väg till Brasilien.Men många idrottare väntar fortfarande på besked om de får tävla i Rio.– Vi kommer att kämpa för de som inte får åka, säger handbollspelaren Polina Kuznetsova.

Ett 70-tal tävlande från den kraftigt reducerade ryska OS-truppen flög i dag från Moskva med slutdestination Rio de Janeiro.

Utövarna var klädda i rött, vitt och blått – samma färger som landets flagga – och fick före avresan till Brasilien ett varmt avsked.

– De har eldat upp oss – men på ett bra sätt. Vi kommer att kämpa mer för att bevisa att det är svårt att knäcka Ryssland, säger handbollsspelaren Polina Kuznetsova, som möter Sverige i gruppspelet i OS.

Ursprungligen bestod den ryska truppen av 387 deltagare, men efter Wadas rapport om landets statsunderstödda dopning har fler än 100 av dem stoppats från att tävla i Brasilien.

Och det antalet kan växa. För många ryska deltagare har ännu inte fått besked.

Till exempel väntar 18 cyklister och elva boxare på svar. Internationella olympiska kommittén har fått kritik för att man inte gick på Wadas linje och portade Ryssland från OS. I stället är det upp till varje specialförbund att avgöra vilka ryssar som får tävla i OS.

16 av 17 brottare fick på torsdagen grönt ljus att delta i spelen som invigs den 5 augusti. Den 17:e brottaren, Viktor Lebedev, stängs av efter ett positivt dopningstest 2006.

Men hur stor den ryska truppen blir på invigningen på Olympiastadion lär inte vara klart förrän i nästa vecka.

– Det är nu dags att sätta all tvivel åt sidan: det ryska laget åker till OS, säger Alexander Zjukov, ordförande för Rysslands olympiska kommitté.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset