Nyheter Världen

Skarpare Nato inväntar ryska samtal

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg talar tufft till Moskva om Krim och kriget i Ukraina på Nato-toppmötet i Warszawa.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg talar tufft till Moskva om Krim och kriget i Ukraina på Nato-toppmötet i Warszawa.

Nato förstärker i öst och talar tufft till Moskva om Krim och kriget i Ukraina.Ändå finns förhoppningar om dialog inför nästa veckas samtal med Ryssland i Bryssel.

Med fyra nya bataljoner på plats nästa år i Polen och de baltiska länderna gör Nato en tydlig markering om var man står.

– Vi ser inga omedelbara militära hot mot någon av våra medlemmar. Det är viktigt att betona, inskärper visserligen generalsekreteraren Jens Stoltenberg på en av sina många presskonferenser i Warszawa.

– Men vad vi ser är större oberäknelighet, större osäkerhet och ett beslutsamt Ryssland som byggt upp sin militära kapacitet, säger Stoltenberg.

Hård mot Moskva

Efter ett möte med Ukrainas president Petro Porosjenko var generalsekreteraren hård i orden mot Moskva.

– Vi erkänner inte och kommer inte att erkänna Rysslands illegala annektering av Krim. Vi fördömer Rysslands medvetna destabilisering av östra Ukraina, säger Stoltenberg.

USA:s president Barack Obama lovar samtidigt att inte backa undan från landets långa engagemang för Europa.

– Nästa år är det 100 år sedan de första amerikanska soldaterna kom till Europa. Sedan dess har generationer av amerikaner tjänat här för fred och säkerhet, säger Obama på sin avslutande presskonferens.

"Försvar och dialog"

Jens Stoltenberg är klart nöjd över den enighet som Nato-länderna visade upp vid gårdagskvällens finmiddag i Warszawa.

– Jag är väldigt nöjd över hur starkt budskapet är i Nato och hur enade vi står bakom det. Det gemensamma budskapet från middagen är att försvar och dialog är vad vår relation ska bygga på, säger Stoltenberg.

Finlands president Sauli Niinistö, som liksom statsminister Stefan Löfven (S) var särskilt inbjuden till middagen, ger också tummen upp.

– Vi pratar om avskräckning och dialog och jag tycker att balansen är mycket bra, säger Niinistö på en pressträff med finländska och svenska journalister.

Flygsäkerhet

Den finländske presidenten har fått många frågor om sitt möte med Rysslands president Vladimir Putin i Finland i förra veckan.

– Man har varit intresserade och det tycker jag är en bra signal, säger Niinistö, som tycker att intresset för en dialog med Ryssland har ökat.

Både Sverige och Finland har vid Nato-mötet pratat mycket om flygsäkerheten och det stora antalet ryska flygningar med avstängda transpondrar över Östersjön. Förhoppningen är nu att ämnet ska tas upp när företrädare för Nato och Ryssland träffas i Bryssel nästa vecka.

– Det ska bli intressant att se på onsdag vad Ryssland kommer att säga, säger Niinistö i Warszawa.

Markus Schreiber
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, t h, och Ukrainas president Petro Poroshenko under Nato-mötet i Warszawa.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset