Nyheter Ekonomi Sverige

Skatteverket vill ha Panama-info

Skatteverket tänker begära information om svenska namn och bolag i de läckta dokumenten om brevlådeföretag bildade via en advokatbyrå i Panama. Verket vill veta om det rör sig om försök att undgå skatt.

– Vi kommer att begära att få ta del av uppgifterna så fort som möjligt för att bilda oss en egen uppfattning, så får man se hur många personer som kan bli aktuella för granskning, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket, till dn.se.

Enligt Bäck vet man ännu inte exakt vad det är för typ av upplägg som "Panama-papperena" innehåller. Den internationella journalistorganisationen ICIJ, som har fått uppgifterna via den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, har inte lagt ut alla uppgifter på sin hemsida än. Vid tidigare avslöjanden har det annars varit gången.

– Det betyder att vi kanske får vända oss till tyska myndigheter och begära att få informationen genom dem, säger Anders Bäck till dn.se.

Enligt Bäck används ofta upplägg av den nu aktuella typen för att gömma undan tillgångar.

– Det är upprörande och provocerande med en sådan här avancerad skatteplanering, som ligger fjärran från hur vanligt folk resonerar, säger Centerledaren Annie Lööf på en pressträff.

Läs också