Sport

Skellefteå övertog serieledningen

Skellefteås monstersvit blir bara längre och längre. 4-0-segern mot Brynäs var lagets tolfte i rad och förde upp Skellefteå i serieledning.– Det är roligt att spela hockey när man vinner, säger Andrew Calof, en av fyra målskyttar.

Efter en trög start på säsongen är kanadensarens målform nu sylvass. 2-0-målet var hans tionde och nästan samtliga har kommit under Skellefteås segersvit på slutet.

Förtjänsten är Axel Holmströms.

– Han är väldigt ung, men ändå lite av en mentor för mig. Axel har fått mig att stanna kvar efter träningarna och visat hur man gör mål. Utan honom hade jag blivit galen när det gått tungt, säger Calof och ler.

Imponerade uppvisning

Självförtroendet är just nu på topp hos segermaskinen från norra Västerbotten. Toppmötet mot Brynäs blev en imponerande uppvisning från hemmalagets sida. Långa stunder lyckades Skellefteå med nästan allt.

Från en storspelande Markus Svensson i målet, genom alla fyra femmorna, är Skellefteå just nu i en makalös form. Senaste förlusten under ordinarie tid kom den 3 oktober borta mot Frölunda som toppat SHL-tabellen hela hösten fram till nu.

Frölunda och Skellefteå står i en klass för sig i serien och har ett jättegap på elva poäng ner till Växjö på tredje plats.

På torsdag möts de båda giganterna på nytt i Göteborg.

– Vi ser fram emot den matchen och vill ha revansch från förra gången. Det blir en stor match, säger Andrew Calof, som fick se ett exempel på Axel Holmströms målskytte direkt efter första nedsläpp.

Redan efter 58 sekunder kunde Holmström på en retur från liten vinkel lyfta in 1-0 bakom Bernhard Starkbaum i Brynäs mål.

Han ville dock inte ta åt sig äran för Calofs målform.

– Nej, tycker tvärtom att det är han som har hjälpt mig. Han är en fantastisk hockeyspelare på isen och jättebra lagkamrat på sidan om. Andrew har lite av en papparoll för mig, säger Axel Holmström.

2-0 styrdes in av Calof efter 8.23. Efter en trög start på säsongen har kanadensaren på sistone öst in mål. Tillsammans med Mattias Ritola och Patrik Zackrisson bildar han en vass formation och nu kom fullträffen på en styrning.

Brynäs steget efter

Brynäs hängde inte alls med i svängarna när Skellefteå gasade på och vid 3-0-målet drällde Brynäsbacken Jörgen Sundqvist med pucken så att Skellefteås Terry Broadhurst kunde vispa in den. Matchen avgjordes definitivt när Niclas Burström slog in 4-0 i öppet mål efter 8.30 i mellanperioden.

När Skellefteå tillåts spela ut visar man upp rena propagandahockeyn. Och på sistone är det ingen motståndare som kunnat få stopp på laget.

Brynäs klarade det definitivt inte. Inte den här gången heller. Förlusten var Gävlelagets 14:e i följd mot Skellefteå.

På torsdag ska Frölunda försöka bryta västerbottningarnas långa segersvit, den näst längsta i elitseriens historia. Bara Färjestad har vunnit flera matcher i följd.

Allt är bäddat för en stekhet seriefinal i Göteborg.