Sport

Skellefteå borta hemma

Jimmie Ericssons Skellefteå föll tungt på hemmais – igen.
Jimmie Ericssons Skellefteå föll tungt på hemmais – igen.

När det handlar om finaler är Skellefteå borta hemma.Förlusten med 1–3 mot Frölunda var lagets femte raka finalnederlag. Det var två år sedan laget senast vann en final på hemmais.– Tycker inte vi kommer ut lika starkt som senast. Vi måste driva upp tempot i powerplay, säger lagkaptenen Jimmie Ericsson, i händelsernas centrum som alltid.

Skellefteå hade gott om powerplay.

Det här var nämligen matchen där finaldomarna började följa regelboken till punkt och pricka. Nu var en crosschecking plötsligt straffbar efter att i de båda inledande finalerna inte ha lett till någon åtgärd alls från domarna.

Frölunda drabbades hårdast av ketchupeffekten och åkte i de båda första perioderna på inte mindre än åtta numerära underlägen. Facit i mål: 1–1.

Sänkte farten

I två matcher tidigare har Skellefteå knappt fått spela powerplay överhuvudtaget. När man nu fick domarna med sig ansåg man paradoxalt nog att det var just det som fällde laget.

– Utvisningarna får oss att sänka farten, vi blir stressade och publiken börjar bua. Vi vill för mycket. Och någonstans får man betala när man inte är med i första perioden, säger Skellefteåtränaren Hans Wallson.

Han fick se sitt lag komma igen oerhört starkt i slutperioden som blev en lång gastkramning för Frölunda. Skellefteå trummade på i anfallszonen i stort sett hela perioden.

Men det var så dags i det läget.

Janne Pesonens reducering till 1–2 i numerärt överläge i den andra perioden blev lagets enda mål för kvällen.

Saknade skärpa

Den sista chansen att slutforceringen skulle lyckas försvann när Jimmie Ericsson drog på sig en utvisning tre minuter före slutsignalen.

– Vi är så klart inte nöjda med vår prestation i dag. Vi saknade farten och skärpan, följde inte vår plan fullt ut, säger Skellefteås lagkapten, som inte bara spelade tufft framför Frölundas mål.

Han skickade också en känga till hemmapubliken:

– Vi blev lite sänkta av suckandet på läktarna.

De slipper Skellefteå på torsdag.