Sport

Skellefteå vände mot Växjö

Skellefteås Janne Pesonen uppvaktas efter 4–3-målet mot Växjö.
Skellefteås Janne Pesonen uppvaktas efter 4–3-målet mot Växjö.

Utspelade i två perioder, sedan vände Skellefteå med en makalös slutperiod den femte semifinalen mot Växjö.Laget gick från underläge 1-3 till seger med 5-3 och har nu ledningen med 3-2 i matcher. På måndag har västerbottningarna chans att slå in matchbollen i Växjö.

– Slaget fortsätter, vi har inte vunnit något än. Vi tar med oss bra med energi från den tredje perioden, men också en lektion av det som hände dessförinnan, säger Janne Pesonen, som sköt 4-3-målet efter 16.24 i den tredje perioden.

Men det var helt och hållet Växjös match i de båda första perioderna.

Som vanligt var det Växjö som började bäst. Den här gången fick laget också utdelning och gick ifrån till 1-3 efter mål av Ilkka Heikkinen, Calle Rosén och Alexander Johansson.

Tog befälet

Växjö tog befälet även spelmässigt, agerade bestämt och vann nästan alla dueller på banan.

Laget spelade aggressivt, vann man mot man-duellerna och slog ett till synes nervöst hemmalag även i skridskoåkningen, normalt sett Skellefteås paradgren. De regerande mästarna lyckades perfekt med tränaren Sam Hallams mästerliga taktik för att få stopp på Skellefteås anfallsspel.

Dessutom storspelade målvakten Stefan Steen som fått hoppa in efter att den ordinarie förstamålvakten Christopher Nihlstorp skadats i den förra matchen.

Men precis som i den förra matchen ändrades scenbilden fullständigt på slutet. Då var det Växjö som tog över befälet, nu var det Skellefteå som kom tillbaka när man såg ut vara uträknade.

– Vi sa att vi skulle hålla oss lugna och tro på vårt spel. Efter ett bra förstabyte i sista perioden tog vi också över matchen helt, säger backen Sebastian Aho, som stod för matchens läckerbit när han på egen hand reducerade till 2–3 en bit in i den sista perioden.

Gjorde en fräckis

Han gjorde en fräckis och stack iväg med pucken från den offensiva blålinjen, rundade Växjös mål och lade in pucken köksvägen förbi Stefan Steen.

– Tänkte inte så mycket. Det vara bara instinkt att gå på kassen, säger Aho om målet som fyllde Skellefteå med energi.

Laget agerade plötsligt mer desperat och var etta på puckarna i stället för tvåa som tidigare.

– Det är ganska naturligt att det blir så när man bara försöker att försvara sin ledning. Då tappar man spelet. Det här får bli en lärdom inför nästa match, säger Växjös Liam Reddox självkritiskt.

Martin Lundberg kvitterade efter 12.45 med ett rappt handledsskott som betydde 3–3.

I numerärt överläge gjorde sedan Janne Pesonen 4–3, varpå lagkaptenen Jimmie Ericsson fullbordade den makalösa vändningen med ett mål i öppen kasse.

På måndag väntar akt sex i den här rysaren.