Sport

Skellefteå vände och vann

Skellefteås Jimmie Ericsson jublar efter att ha avgjort i sudden death med 5-4 målet i kvartsfinal tre.
Skellefteås Jimmie Ericsson jublar efter att ha avgjort i sudden death med 5-4 målet i kvartsfinal tre.

Först ordnade han förlängning, sedan slog Skellefteås Jimmie Ericsson till direkt på tekning efter 1.46 av förlängningen och avgjorde det tredje kvartsfinalmötet mot HV71 med sitt 5-4-mål.– Har testat det där några gånger men det var väl 15 år sedan det lyckades, säger Skellefteås lagkapten, som klev fram ur anonymiteten på slutet när det gällde som mest.

Han tog till en fräckis när det blev tekning i anfallszonen i början av förlängningen. Motståndare i tekningen var Chris Abbott, en spelare han strax innan hade haft en våldsam uppgörelse med.

Båda lagen hade en man i utvisningsbåset.

– Det är svårt att få till en bra tekning med bara fyra spelare, så jag chansade och drog till direkt. Det är lite enklare att gå på skott men visst var det lite tur att den gick in, säger Jimmie Ericsson.

Fick äran

Annars var det HV71 som länge såg ut att kunna ta hem den här matchen när man gick ifrån till 4-2 i början av den tredje perioden.

Men Skellefteå har slutspelets giftigaste måltjuv i Andrew Calof, som stod för två mål för kvällen, totalt fem på de tre slutspelsmatcherna. Dessutom en pånyttfödd Jimmie Ericsson som räddade sitt lag när allt såg som mörkast ut i slutet av matchen.

Efter 17.03 styrde han in kvitteringen till 4–4.

– Jag fick äran att avgöra, men det var verkligen inte bara min förtjänst. Hela femman jobbade kopiöst i anfallszonen för att få fast pucken, säger Skellefteås lagkapten, som fram till målet varit tämligen anonym i ett blekt hemmalag.

Dramatiskt

Matchen avslutades dramatiskt men inleddes med ett ställningskrig där båda lagen var noga med att inte göra några misstag bakåt. Efter drygt halva den första perioden stod det 1–1 i skott och Skellefteå kunde inte skjuta sitt tredje skott i matchen förrän strax före den första pausvilan. När hände det senast?

Skellefteås 1-0-mål efter 8.44 i mittenperioden fick fart på tillställningen. Det var Mattias Ritola som i numerärt överläge satte dit pucken. Målet fick HV 71 att släppa på handbromsen – och vips hade smålänningarna både kvitterat och tagit ledningen.

Skellefteåspelarna såg tröga ut och kom inte upp i samma nivå som i sina båda segermatcher dessförinnan. Ändå lyckades man utjämna strax före slutet av mittenperioden när Andrew Calof styrde in 2–2.

Med två snabba mål i inledningen av den tredje perioden ryckte HV 71 åt sig initiativet i matchen. Tveksamt agerande från hemmalaget i egen zon låg bakom båda målen.

Men en glödhet Andrew Calof och en lika giftig Jimmie Ericsson såg till att Skellefteå kunde vinna även den här matchen, trots bra spel av HV71.

Först kunde Andrew Calof  reducera till 3-4 efter 4.26, hans femte mål på de tre kvartsfinalmatcherna. Jimmie Ericssons styrning efter 17.03 betydde 4–4 och förlängning.

Och sedan avgjorde Skellefteås lagkapten också matchen på egen hand i förlängningen.

– Han gör sin bästa match känslomässigt. Jag är jätteglad att det är just han som får avgöra, säger hemmatränaren Hans Wallson, som inte tar ut någon semifinalplats i förskott.

– Det är fortfarande först till fyra som gäller, så är det faktiskt. Det gäller att slå in matchbollen och där är vi inte än.