Nöje Film

Skeptisk Härö gjorde fäktningsfilm

Den estniske komikern Märt Avandi spelar fäktaren Endel Nelis i Klaus Härös nya film "Fäktaren". "Jag hade ingen aning om det innan vi började filma, men Märt är så känd i Estland att folk stannar på gatan och pekar när de ser honom", berättar Klaus Härö. Pressbild.
Den estniske komikern Märt Avandi spelar fäktaren Endel Nelis i Klaus Härös nya film "Fäktaren". "Jag hade ingen aning om det innan vi började filma, men Märt är så känd i Estland att folk stannar på gatan och pekar när de ser honom", berättar Klaus Härö. Pressbild.

Från skepsis till övertygelse. Det var regissören Klaus Härös reaktion när han fick manus till en film om den estniske fäktaren Endel Nelis i sina händer. Nu har filmen biopremiär.

Det var inte självklart att Klaus Härö skulle göra "Fäktaren". Efter flera filmer med handling som utspelat sig i det förgångna – från den hyllade långfilmsdebuten "Elina – som om jag inte fanns", via krigsbarnsskildringen "Den bästa av mödrar", med Maria Lundqvist i huvudrollen, och 70-talsskildringen "Post till pastor Jakob" – ville han helst bort från periodfilmerna.

När Härö uppmanades att läsa ett manus till en film på estniska, med en handling som utspelade sig på 50-talet, gjorde han det motvilligt.

– Jag var väldigt skeptisk. Men sen när jag kom till sidan 14 eller 15 och den där första fäktningsscenen med alla barn som kliver fram och tillbaka – då var jag helt fångad. Här har vi en toppfäktare och en massa barn som knappt kan skilja höger från vänster, här kommer det att bli något strul, säger Klaus Härö när vi möts på biografen Park i Stockholm.

Startar fäktningskurs

"Fäktaren" utspelar sig efter andra världskrigets slut, när Estland har återerövrats av Sovjetunionen. Till samhället Haapsalu anländer den före detta fäktaren Endel Nelis, som hamnat i blåsväder med sovjetstyret och nu försöker leva ett liv i skymundan som idrottslärare. Men när Nelis startar en fäktningskurs för skolbarnen får han rektorns ögon på sig.

Hur nära kommer filmen verklighetens Endel Nelis?

– En del är sant, men en del är förstås dramatiserat. Vi berättar om något som skedde under ett årtionde komprimerat till ett års tid, samtidigt som vi återberättar en del av Estlands närhistoria, säger Klaus Härö.

– Vi vet att han hade något trubbel med myndigheterna, men inte exakt vad det var. Däremot fanns det en massa estniska män och kvinnor som bara för att de gjorde något annorlunda kunde sättas dit av någon som ville rädda sin egen position. Så även om inte allt om Endel Nelis är sant i filmen, så var det en del estniska medborgares verklighet.

Studio S Entertainment
"Det var en jobbig film att göra. Det var långa dagar på ett främmande språk, och en del scener spelade vi in med femtio barn. Ljudnivån var enorm och de var precis överallt – och så hade vi vapen också. Vi fick ha skyddsglasögon, det räcker ju med att någon står lite slarvigt och vänder sig om så har du stuckit ut ett öga", berättar Klaus Härö om inspelningen av "Fäktaren". Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset