Nyheter Sverige

Skilda villkor för ISK

Många väljer att spara på ett investeringssparkonto. Villkoren för ISK skiljer sig något mellan sparinstitut. Arkivbild.
Många väljer att spara på ett investeringssparkonto. Villkoren för ISK skiljer sig något mellan sparinstitut. Arkivbild.

Ett investeringssparkonto (ISK) är gratis oavsett bank. Men det finns andra villkor som skiljer och som kan påverka ditt sparande. Därför kan det vara värt att kolla upp vad som gäller.

När investeringssparkontot infördes som sparform 2012 var den dåvarande regeringens intention att kontot ska vara gratis. Men det finns inget hinder för bankerna att ta ut en avgift.

Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå har undersökt hur det ligger till, och kartläggningen visar att sparinstituten hållit sig: ISK är gratis. Men det finns andra saker som skiljer och som kan kosta dig som sparare.

– ISK går att flytta, och en del tar ut avgifter för det. Är du en aktiv och rörlig konsument kan det ha betydelse, säger byråns chef Kicki Westerståhl.

Det finns också olika antal fonder att välja på beroende var du har ditt ISK, som ju är ett samlingskonto för sparande i aktier och aktiefonder.

Den som öppnar ett ISK hos Avanza eller Nordnet har 1 300 fonder att välja mellan. Den som väljer SEB har en fjärdedel så många, varav många är bankens egna fonder. För vissa kanske det räcker med ett mindre antal, men det kan vara bra att göra en jämförelse innan. Risken är att just de fonder du är intresserad av inte finns. Man kan också ha flera olika ISK.