Sport

Skoglund: "Den fulaste jag har mött"

Sveriges Erik Skoglund till höger besegrade sydafrikanen Ryno Liebenberg i deras titel-match i lätt tungvikt under den internationella boxningsgalan på Hovet i Stockholm på lördagskvällen.
Sveriges Erik Skoglund till höger besegrade sydafrikanen Ryno Liebenberg i deras titel-match i lätt tungvikt under den internationella boxningsgalan på Hovet i Stockholm på lördagskvällen.

25 proffsmatcher, 25 segrar.Och det är mötet med sydafrikanen Ryno Liebenberg som sticker ut mest.– Det här var helt klart den fulaste jag har mött, sade Erik Skoglund.

Det blev en blodig uppgörelse i Hovets boxningsring. Redan i andra fick Ryno Liebenberg ett jack över vänster öga. I sjätte var det Erik Skoglunds tur.

– Det blev blodigt. Jag fick kallsup efter kallsup och jag hoppads att det mest var mitt blod, sade Skoglund.

– Vi skallade ihop flera gånger en gång. Vilket inte var helt oväntat mot en boxare som kommer in så mycket med huvudet.

"Två ögon"

Skoglunds jack var något värre än Liebenberg.

Och när svenskens ringhörna inte fick stopp på blodflödet var han orolig att domaren skulle stoppa matchen.

– Ja, men jag försökte inte tänka på det utan försökte vinna ronderna fram till dess i så fall, sade Skoglund, som hade svårt att se under stora delar av fajten.

– Tack och lov har man två ögon. Det var väl det som gjorde att jag blev tveksam till distansboxningen. Det är svårare på distans med ett öga.

Något avbrott blev det dock inte.

Mötet varade i tolv ronder och efter en viss väntan ropades Erik Skoglund ut som vinnaren, precis som i hans tidigare 24 proffsmatcher.

Därmed lade han beslag på IBO:s vakanta titel i lätt tungvikt och är klar för en match om Europatiteln.

– Det är helt fantastiskt, sade han.

– Det känns bra att få den på svenska mark. Nisse Sauerland (promotorn) har lovat att den ska gå i Nyköping. Hemma är hemma och det är framför allt skönt att ha 200 meter hem.

"Lite oren"

Erik Skoglunds vänsterjabb var lika vass som vanligt. När han dessutom följde upp med högern och var stark i närkampsboxning hade Liebenberg till en början inte mycket att sätta emot.

Lösningen?

Sydafrikanen använde huvudet nästan lika ofta som nävarna, vilket fick svenskens ringhörna att skrika på domaren flera gånger om. "Taktiken" resulterade i ett jack över svenskens öga.

Det var sedan där Liebenberg siktade, prickade och med ett eget cut över vänster öga blev det en minst sagt blodig och tät uppgörelse.

– Det var en tuffing. Lite oren, men det tillhör sporten, sade Erik Skoglund.