Sport

Skoglund räds inte kaxig sydafrikan

Ryno Liebenberg knuffar undan Erik Skoglund på presskonferensen inför boxningsgalan på Hovet.
Ryno Liebenberg knuffar undan Erik Skoglund på presskonferensen inför boxningsgalan på Hovet.

En slugger mot en tekniskt skolad boxare.En sydafrikansk gaphals mot en försynt och reflekterande svensk i boxningsgalan på Hovet.– Jag är inte en kaxig person, och kan inte låtsas vara det heller, säger Erik Skoglund..

När boxningen återvänder till Stockholm och Hovet för första gången på 50 år är Erik Skoglunds match mot Ryno Liebenberg, Sydafrika, huvudnummer tillsammans med Mikaela Lauréns WBC-titelmatch mot kroatiskan Ivana Habazin.

Skoglunds första möte med motståndaren Liebenberg, på presskonferensen i onsdags, visade tydligt boxarnas olika personligheter.

Medan Liebenberg ryade och skrek och till och med knuffade undan Skoglund, log Skoglund mot kamerorna och ryckte på axlarna åt motståndaren.

– Han kan ju inte ha något emot mig personligen, för då vore han dum på riktigt. Jag tror att det antingen är ett spel för gallerierna, eller så försöker han få några hjärnspöken att flytta in hos mig, försöker få mig rädd. Men jag fungerar inte så, säger Skoglund.

Även om Skoglund litar till fullo på sin boxning och är övertygad om att han ska vinna matchen, så finns där en osäkerhet.

– Jag är extremt nervös. Jag har prestationsångest och mår fruktansvärt dåligt inför en match. Jag är väldigt noggrann och är alltid rädd att missa någon detalj, och den sista veckan inför en match är jag svår att ha att göra med, säger Erik Skoglund

"Mer en slagskämpe"

Nyköpingboxaren är interkontinentalmästare i IBF, och hoppas att mötet med Liebenberg blir ett steg närmare en VM-match.

Det lär dock bli en tuff match.

– Han är mer en slagskämpe än en boxare. Han tar två smällar för att ge en tillbaka. Tricket är att inte slå sig trött, och knappt ens blinka. Jag är väldigt analytisk som boxare. Jag har koll på läget, även om man aldrig vet hur domarna räknar, säger han.

Skoglund tror att det enda som kan stoppa honom i matchen är om Liebenberg får på ett turslag som knockar honom.

– Jag kan inte se att han slår mig på poäng, säger han.

Gör vad som krävs

Liebenberg vill inte att Skoglund backar undan i lördagens match.

– Det är klart att han inte skulle uppskatta om jag sprang undan och han inte fick tag på mig och slog luftsvingar och blev träffad av vänsterjabben. Men jag är beredd att göra vad som krävs för att vinna matchen, säger Skoglund.

TT: Är du aldrig rädd?

– Jag är aldrig rädd i ringen i sig. De kommer ju inte hit för att skada mig, de kommer hit för att vinna en match. Ett slag mot ansiktet gör ju inte så ont. Men jag är rädd för att förlora och rädd för att göra en dålig match. Samtidigt så vill jag ju inte skada någon, och det känns ju inte bra att se någon ha ont. Jag kan få dåligt samvete av att jag orsakat någon annan smärta.

Fredrik Sandberg/TT
Erik Skoglund är nervös, men ändå säker på att vinna matchen.