Nyheter Toppnyheter

Skogsbrand kan lägga hel stad i aska

Människor som flytt skogbränderna kring Fort McMurray betraktar röken som stiger mot himlen.
Människor som flytt skogbränderna kring Fort McMurray betraktar röken som stiger mot himlen.

Den jättelika skogsbranden i Kanada är fortfarande utom kontroll. Nästan 90 000 människor har flytt och staden Fort McMurray riskerar att bli lågornas rov.En del av dem som evakuerat staden får nu ge sig av igen, sedan elden spridit sig till nya områden.

– Den här branden är helt förödande. Det är en förlust på en skala som är svår för de flesta av oss att föreställa sig, säger premiärminister Justin Trudeau, enligt nyhetsbyrån AFP.

Inga dödsfall har rapporterats från själva skogsbranden, men minst en dödlig bilolycka inträffade när 88 000 människor tvingades fly undan lågorna. Uppemot 2 000 hus uppges ha brunnit ner i Fort McMurray och delstaten Alberta har deklarerat att nödläge råder, eftersom branden fortfarande är utom all kontroll.

– Det finns risk för att vi kan förlora en stor del av staden, säger Scott Long, vid räddningstjänsten i Alberta, till Reuters.

"Explosiv situation"

Långa bilköer bildades på den enda vägen i riktning söderut från staden under onsdagseftermiddagen, medan stora svarta moln tornade upp sig vid horisonten och aska föll ner från himlen.

– Det här är en väldigt explosiv situation. Dessa bränder är katastrofala, säger Bernie Schmitte, vid skogs- jordbruksmyndigheten i Alberta, till AFP.

Somliga flydde till Edmonton, den närmaste stora staden som ligger drygt 40 mil söderut, och andra nöjde sig med att ta skydd i mindre samhällen som ligger närmare hemstaden.

Tvingas fly igen

Flera av dem fick dock ge sig av ännu en gång, sedan myndigheterna beslutat om frivilliga evakueringsorder i flera samhällen runt Fort McMurray.

– Jag trodde det var säkert här, men nu gissar jag att vi åker till Edmonton, säger Donna Guillamot, som i går gav sig av från Fort McMurray till ett evakueringscenter.

– Det är väldigt nervöst. Man vet inte vad som har brunnit och vad som finns kvar när vi kan åka tillbaka. Nu sitter vi här och allt vi ser är de röda lågorna. Det är ganska otäckt, säger hon till CBC News.

Stigande oljepriser

Twitter fylldes snabbt med erbjudanden om gratis mat, husrum och djuromvårdnad när oroade evakuerade försökte ta reda på hur det hade gått för deras hem.

Ungefär 100 personer satte upp tält nära Gregoire Lake sydost om Fort McMurray där alla närliggande bensinstationer hade slut på bensin. På den lokala mataffären, där lagren just hade fyllts, släpptes fem kunder in åt gången medan kön ringlade lång utanför.

Branden, som härjar i hjärtat av Albertas utvinning av oljesand, har även fått världsmarknadspriset på olja att stiga.

Väderprognoser talar för att det kan bli lägre temperaturer och regn, vilket ger hopp om att det ska bli lättare att få branden under kontroll. Över 7 500 hektar har bränts av sedan i söndags, då den startade och fick en explosionsartad spriding.

Jason Franson/AP/TT
Över 80 000 människor är på flykt undan skogsbranden.
Jeff McIntosh/AP/TT
"Den här branden är helt förödande. Det är en förlust på en skala som är svår för de flesta av oss att föreställa sig", säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Mary Anne Sexsmith-Segato/AP/TT
Den jättelika branden hotar att lägga staden Fort McMurray i aska.