Nyheter Sverige

Skogsbrand under kontroll

Skogsbranden utanför Lidhult i Kronobergs län är spridd i ett kvadratkilometer stort område.
Skogsbranden utanför Lidhult i Kronobergs län är spridd i ett kvadratkilometer stort område.

Skogsbranden utanför Lidhult i Kronobergs län är under kontroll. Även vid branden i Emsfors söder om Oskarshamn beskriver räddningstjänsten läget som positivt.

Flera skogbränder härjar just nu i Sydsverige. Utanför Lidhult arbetar ett 50-tal brandmän med att få bukt med branden i det kvadratkilometerstora området kring Fettje mosse. Blåst och svårtillgänglig terräng har försvårat arbetet. Men brandområdet har inte utökats under torsdagen.

– Den är under kontroll. Nu arbetar vi med att bygga flanksystem och begränsningslinjer, säger räddningsledare Micael Holmstrand till TT.

Han räknar med att släckningsarbetet kommer att pågå åtminstone fram till fredagen och att markägaren därefter kommer att behöva hålla området under bevakning. Inga byggnader hotas av branden, som startade i onsdags.

Vid lunchtid på torsdagen kom larm om ytterligare en större skogsbrand i Småland. I Emsfors brinner ett område som är cirka 300 gånger 400 meter, uppger SOS Alarm. Inga byggnader är hotade.

Nils-Inge Hagman, inre befäl på räddningstjänsten, vill sent på kvällen inte säga att branden är under kontroll, men beskriver läget som positivt.

– Vi har kommit runt branden och nu har vinden mojnat. Vi tar vid i morgon bitti igen när det blir ljust. Det kommer ta flera dagar att ta sig igenom området med eftersläckning och bevakning, säger han till Barometern/OT.

Räddningstjänsten Ljungby
Släckningsarbetet har försvårats av kraftiga vindar och otillgänglig terräng.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset